Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Sărbătoare în calendar: Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciunea vindecătoare de necaz și boli grele care se rostește în post

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 31 iul 2022, 08:16

Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Lăsata secului 

Sursa: PixaBay

Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Duminică e sărbătoare în calendar, lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Rugăciunea vindecătoare de necaz și boli grele care se rostește în post.

Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Duminică e sărbătoare în calendar, lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului 2022, post care începe luni, 1 august 2022.

Tot duminică, potrivit calendarului creștin-ortodox 31 iulie 2022, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Evdochim din Capadocia, care a trecut la cele veșnice la vârsta de 33 de ani.

Rugăciunea vindecătoare de necaz și boli grele care se rostește în postul Adormirii Maicii Domnului. 

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2022. Ce nu e bine să faci în timpul postului Adormirii Maicii Domnului

Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Lăsata secului

Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului 2022, post care începe luni, 1 august 2022. 

Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru, dacă ținem seama de faptul că Biserica Ortodoxa recomandă ajunare pană la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.

Nici în celelalte zile, postul Adormirii Maicii Domnului nu este unul usor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin.

În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor, potrivit creștiortodox.ro. 

Postul Sfintei Marii este un post cu dată fixa, începe în fiecare an pe 1 august și se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2022: Cât ține postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciuni pe care e bine să le spunem în post

Sfântul Evdochim. Calendar creștin 31 iulie 2022 

Potrivit calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022, Biserica Ortodoxă îl pomenește duminică pe Sfântul Evdochim.

Evdochim își avea neamul din Capadocia. El s-a născut și a fost crescut de părinți binecredincioși. Tatăl său se numea Vasile și maica sa, Evdochia, fiind renumiți cu neamul, prea bogați cu avuția, slăviți și străluciți cu dregătoria, fiindcă Vasile era în slujba de patriciu. Și, având Evdochim astfel de neam strălucit, nu era cinstit atât pentru strălucirea neamului său, pe cât era de slăvit și lăudat pentru faptele cele bune, pe care le săvârșea cu osârdie. Căci în lume se află mulți copii slăviți, poate și dregători, din părinți de neam bun; dar foarte cu anevoie se găsesc din aceia care să păzească viața îmbunătățită și întreaga înțelepciune desăvârșită, petrecând în mijlocul lumii, acolo unde se pune înainte și se uneltește mai mult plăcerea și desfătarea.

Acest fericit copil, fiind dat de părinții lui la învățătura cărții, n-a avut trebuință de frica și de bătăile dascălilor, ca să fie îndemnat la învățătură, ci însuși din firea sa avea pornire spre a se îndemna la aceasta și se silea cu toată sârguința, ziua și noaptea, mai ales la citirea dumnezeieștilor Scripturi, în care îndeletnicire se înveselea fericitul mai mult decât cei care se află la mese scumpe și la petreceri cu jocuri și cu timpane. De aceea, acestui sfânt se potrivea acel grai proorocesc: Cât sunt de dulci gâtlejului meu cuvintele Tale, Doamne, mai mult decât mierea și fagurul în gura mea. Preumblarea sa era să meargă la dumnezeieștile biserici, să asculte sfintele slujbe și cuvintele dumnezeiești și cu totul se sârguia să se facă locaș curat al Dumnezeului Celui viu.

Vrăjmașul adevărului îndemna pe mulți tineri de o vârstă cu Evdochim să-] silească a merge la petreceri îndulcitoare, la vânătoare și la veselii. însă de-a pururea pomenitul avea o singură desfătare și plăcere- să se roage și să se sârguiască la citirea cărților folositoare de suflet; dar nu precum fac unii care se roagă neavându-și mintea lor la rugăciune și citesc neluând aminte, nici la cele care le citesc, nici la cele pe care le aud de la alții; ci el, adevăratul rob al Domnului, și când se ruga și când citea, își avea toată mintea și tot cugetul pironit la sfintele cuvinte pe care le cugeta.

El atât a iubit din tot sufletul întreaga înțelepciune și curăția cea mai cinstită decât toate celelalte fapte bune- care și face pe om întocmai cu îngerii-, încât putea cu îndrăzneală să zică și el ca și acel mult pătimitor Iov: N-a urmat vreodată inima mea ochiului meu, dacă din întâmplare nevrand ar fi văzut. Și lucru mai mare decât acesta este că de-a pururea pomenitul Evdochim s-a hotărât să nu privească la față femeiască, cât va trăi. De aceea, câtă vreme a trăit, afară de maica sa n-a privit în față altă femeie sau fecioară, nici n-a vorbit cu vreuna, scrie doxologia.ro.  

Calendar creștin-ortodox 31 iulie 2022. Rugăciune

Rugăciunea vindecătoare  de necaz și boli grele care se rostește în postul Sfintei Marii 2022 

„   Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te, ceea ce eşti plină de dar, Marie, Domnul este cu Tine, Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre. Prea Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii, acum şi-n ceasul morţii noastre. Amin.

Sub milostivirea ta, scăpăm, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în necaz, ci ne izbăveşte din nevoi, una Curată şi Preamărită. Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, apără, mântuieşte şi păzeşte pe robul tău (numele de botez) de tot răul şi necazul, de toate bolile şi durerile, de toate farmecele, vrăjitoriile şi blestemele, ca întreg şi sănătos să fie robul tău. Amin.

Ca şi cu coroana luminată, Prea Curată de Dumnezeu Născătoare cu preacinstitul tău brâu, robul tău se încununează şi se luminează, bucurându-se şi în taină se veseleşte, Stăpână, strigând către tine:

Bucură-te, coroană cinstită şi cununa Dumnezeieştilor măriri;

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

Bucură-te, ceea ce eşti mărirea împlinirii, a veşnicei măriri şi veselii;

Bucură-te, prin care răsare bucuria,

Bucură-te, prin care piere blestemul;

Bucură-te, pântecele dumnezeieştii întrupări;

Bucură-te, îndrăznirea celor muritori către Dumnezeu;

Bucură-te, muncirea vrăjmaşilor celor nevăzuţi;

Bucură-te, îndrăznirea cea nebiruită a purtătorilor de duhuri rele;

Bucură-te ceea ce ne curăţi de păcate şi de lucrurile spurcate;

Bucură-te, căderea dracilor;

Bucură-te, uşa mântuirii;

Bucură-te, dătătoarea darului celui dumnezeiesc;

Bucură-te, cămara nunţii celei fără de sămânţă;

Bucură-te, lauda cea de cinste a preoţilor celor cuvioşi;

Bucură-te, prin care cad vrăjmaşii;

Bucură-te, mântuirea sufletului meu;

Bucură-te, Maică Pururea Fecioară.

Dat-ai robului tău, Preamărită, tare îngrădire, pe acesta scăpându-l de toate primejdiile, cu dumnezeieştile lucrări nebiruit de vrăjmaşi păzindu-l şi care strigă către tine:

Tăria, puterea şi cuvioasa mea bucurie este Fiul tău şi Domnul, ca un bun şi milostiv. Ca şi cu o cinstită coroană, cu brâul Tău, robul tău cu bună credinţă luminat fiind, încununat cu dumnezeiasca ta mărire, să-l mântuieşti ca pe un milostiv. 

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022: Vineri e zi de sărbătoare în calendarul creștin. Cea mai puternică rugăciune de ajutor în vremuri grele

Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data

Încinge pe robul tău, întărindu-l asupra vrăjmaşilor, ca să lupte nebiruit contra patimilor, celor ce-l muncesc şi nepătimire biruitoare dăruindu-i, ca pururea să Te preamărească pe Tine şi pe Fiul Tău şi să strige: Iisuse, mântuieşte-mă pe mine păcătosul ca un milostiv.

Naşterea fără stricăciune şi fericire numai tu ai avut, preabinecuvântată, şi încingere de mântuire ai dăruit oamenilor, brâul tău cel sfânt, care până acum a rămas nestricat. Dumnezeiască Maică prin care robul tău ia de la Dumnezeul nostru mare milă. Amin! 

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies