Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022: Vineri e zi de sărbătoare în calendarul creștin. Cea mai puternică rugăciune de ajutor în vremuri grele

,
calendar crestin ortodox 29 iulie 2022

Calendar creștin ortodox 29 iulie 2022. Sărbătoare calendar

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Vineri e sărbătoare în calendarul creștin, atunci când e bine să rostim cea mai puternică rugăciune de ajutor în vremuri grele.


In articol:

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Biserica Ortodoxă prăznuiește vineri, potrivit calendarului creștin, mai mulți sfinți mucenici, a căror credință în Mântuitorul Iisus Hristos a fost de nestrămutat.

Potrivit calendarului creștin, vineri 29 iulie 2022 se face pomenire Sf. Mc. Calinic, Veniamin și Mamant, dar și Sf. Mc. Teodota cu fiii săi.

Tot astăzi este bine să se rostească cea mai puternică rugăciune de ajutor în vremuri grele, către toți sfinții. 

Citeste si: Când începe postul Sf Marii 2022. Ce nu e bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Sf Mc Calinic 

calendar crestin ortodox 29 iulie 2022

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Sărbătoare în calendar vineri

[Sursa foto: basilica.ro]

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Pomenirea Sfântului Mucenic Calinic

Originar din Cilicia († 290), a trăit într-o perioadă în care mulți creștini se lepădau de credința în Hristos și slujeau idolilor. Plângând pentru pierzarea lor, sfântul s-a făcut multora dascăl de mântuire și-i învăța pe ei adevărul.

Tropar – Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe când era în Ancira, propovăduind pe Hristos, a fost prins și dus în fața dregătorului Sacerdon, care l-a supus la tot felul de chinuri. Încălțându-l cu încălțăminte de fier, care avea piroane ascuțite, l-au silit să alerge până la Gangra, cetate la 80 de stadii de Ancira.

Mergând numai 7 stadii, ostașilor care-l trăgeau li s-a făcut sete, dar sfântul, rugându-se, a făcut să izvorască apă dintr-o stâncă. Sosind la Gangra, a fost aruncat într-un cuptor de foc și așa și-a dat sufletul Domnului, scrie basilica.ro.

Citeste si: Sărbători august 2022. Care sunt cele mai importante sărbători din luna august. 3 zile au o importanță deosebită pentru creștini

Sf Mc Teodota cu fiii săi. Calendar creștin 29 iulie 2022 

calendar creștin ortodox 29 iulie 2022

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Sărbătoare în calendar vineri

[Sursa foto: basilica.ro]

Potrivit calendarului creștin-ortodox, vineri 29 iulie 2022 se face pomenirea Sfintei Mucenițe Teota cu fii săi. Această sfântă a fost din cetatea Ciliciei, binecredincioasă, și se nevoia la poruncile lui Dumnezeu, învațându-și pruncii spre cunoștința dumnezeiască pe vremea când trăia și Sfânta Muceniță Anastasia.

Stăpânitorul Lefcait îi făcea silă să și-o ia femeie, dar ea nu a vrut nicidecum. Pentru aceea a fost trimisă către Nichitie, stăpânitorul Bitiniei, care a poruncit să fie băgată, împreună cu cei trei prunci ai săi, într-un cuptor de foc, unde și-a luat cununa muceniciei, scrie doxologia.ro.

Calendar creștin. Sfinţii Martiri Veniamin şi Mamant

Tot vineri, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfinţii Martiri Veniamin şi Mamant, potrivit calendarului creștin-ortodox. 

În timpul persecuțiilor din secolul al III-lea, părinţii Sfântului Mamant au fost aduși din provincia Gangara la guvernatorul Cezareei Capadociei, Faust, unul dintre aprigii prigonitori ai creștinilor. Fiind întemnițați, Rufina a născut pe Sfântul Mamant în închisoare, după care a fost ucisă de persecutori.

La porunca lui Dumnezeu, o femeie pe nume Amina a luat în grija sa pruncul Rufinei. Ajungând la vârsta de 15 ani, Sfântul Mamant s-a remarcat ca și părinții săi în mărturisirea credinței în Domnul nostru Iisus Hristos.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 28 iulie 2022: Sărbătoare mare în calendar! Sfânta care a primit mere din Rai e prăznuită joi. Cui trebuie să-i urezi „La mulți ani!”

Calendar creștin-ortodox 29 iulie 2022. Rugăciune

„O, preafericiților, plăcuților lui Dumnezeu, sfinților toți, care stați înaintea prestolului Sfintei Treimi și va bucurați de fericirea cea negrăită! Iată acum, în ziua serbării voastre cea de obște, frații voștri cei mai mici, care aducem vouă aceste cântări de laudă și prin mijlocirea voastră cerem milă și iertare de păcate de la preabunul Dumnezeu.

Că știm bine că toate câte voiți puteți cere de la Dânsul. Deci cu smerenie ne rugăm vouă ca să rugați pe Stăpânul cel milostiv să ne dea nouă duhul râvnirii voastre, spre paza sfintelor Lui porunci, ca, mergând pe urma voastră, să putem cu bună cucernicie și fără prihană să săvârșim călătoria vieții celei pământești, învrednicindu-ne întru pocaință a ajunge la locașurile raiului cele preaslăvite și acolo împreună cu voi să preaslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.„

Surse: basilica.ro; doxologia.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Calendar ortodox 1 octombrie 2022: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce este absolut necesar să facă sâmbătă creștinii

Operatorii de gaze din România și alte trei țări din regiune se unesc: plan comun pentru a traversa criza

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Ce rugăciune puternică se rostește pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului. Este grabnic ajutătoare

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies