Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți luni! Ce trebuie neapărat să facă enoriașii astăzi!

,
Sfinții Paramon și Filumen

Sfinții Paramon și Filumen, sărbătoriți astăzi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Luni, 29 noiembrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătoriți trei sfinți.


In articol:

Sunt sărbătoriți astăzi Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian.

Astăzi credincioșii trebuie să țină neapărat post. În zilele de sâmbătă și duminică a fost dezlegare la pește, dar astăzi credincioșii nu mai pot mânca decât alimente de post.

Cine a fost Sfântul Mucenic Paramon

Sfântul Paramon a trăit în secolul al III-lea, în timpul domniei lui Deciu. Achilin, un voievod de la Răsărit, care îi prigonea pe creștini, le-a cerut la 370 de creștini să meargă cu el să aducă jertfă zeului Poseidon.

Paramon, care a trecut pe acolo, a strigat către Achilin: "O, cât de mulţi drepţi sunt înjunghiaţi fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet şi muţi". Auzind acestea, Achilin a poruncit ca Paramon să fie ucis. 

Înainte de a fi ucis, Paramon a fost supus la mai multe chinuri, iar în final a fost săgetat cu suliţele.

"Trăgându-i limba din gură, care mustrase și ocărâse pe chinuitorul voievod, au străpuns-o cu trestii ascuțite. Apoi i-au înfipt în toate mădularele alte trestii, după care l-au săgetat cu sulițele.

În vremea împărăției rău-credinciosului împărat Deciu, era la răsărit un voievod cu numele Achilin, care prigonea foarte mult pe creștini.

Acesta a adunat odată în temniță un număr de trei sute șaptezeci de creștini și, vrând a merge la via sa din Valsatin, a poruncit să ducă pe mucenici împreună cu sine, pentru că urma să treacă pe lângă capiștea lui Poseidon, vrând să-i silească pe dânșii ca să aducă acolo jertfă idolilor.

Ajungând la capiște, îi silea pe sfinți să aducă jertfă necuratului lor zeu, Poseidon. Dar n-a putut să-i înduplece pe dânșii către voia lui cea necurată, nici cu îmbunări, nici cu amenințări.

S-a întâmplat a trece pe acolo un bărbat cinstit cu numele Paramon, de credință creștină. Acesta, văzând atâta mulțime de sfinți mucenici pregătiți pentru pătimire, a stat înaintea capiștei idolești și a strigat cu glas mare: „O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți”.

Acestea zicându-le în auzul tuturor, a pornit în calea sa.

Iar voievodul, auzind aceste cuvinte ale lui Paramon, s-a aprins de mânie și a poruncit slugilor ca îndată să-l ajungă și să-l omoare pe acesta. Iar fericitul Paramon, neștiind acea poruncă a voievodului, mergând pe calea sa, iată l-au ajuns slugile păgâne ale necuratului voievod și l-au prins pe el. Și mai întâi, trăgându-i limba din gură, care mustrase și ocărise pe chinuitorul voievod, au străpuns-o cu trestii ascuțite. Apoi i-au înfipt, în toate mădularele lui alte trestii, după care l-au săgetat cu sulițele.

Și așa Sfântul Mucenic Paramon și-a dat cinstitul suflet în mâinile lui Dumnezeu. În același timp și sfinții mucenici, cei mai înainte pomeniți, trei sute șaptezeci, munciți fiind lingă capiștea lui Poseidon, au fost tăiați pentru mărturisirea lui Hristos", arată doxologia.ro despre viața Sfântului Mucenic Paramon.

sfintii paramon si filumen

Sfinții Paramon și Filumen

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Paramon

Troparul Sfântului Mucenic Paramon, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise, în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Luminile Duhului cele luminătoare, luminează Mucenice Paramon inima mea, celui ce laud pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi mă întăreşte să stau întru Dumnezeieştile Legi.

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îmbogăţitu-te-ai luminat, fericite, cu buna laudă a mucenicilor, încuviinţându-te cu podoabe muceniceşti şi te-ai înfrumuseţat cu răni frumoase, Sfinte Paramon. Pentru aceasta cu credinţă te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind plin de apele cele făcătoare de viaţă ale Duhului, ai răcorit pe cei topiţi de fierbinţeala cea rea a necredinţei şi i-ai îndreptat către apa odihnei, slăvite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

În vreme ai născut pe Cel fără de vreme, Curată, făcându-Se Om, pe Care roagă-L neîncetat, ca pe Fiul tău şi Domnul, să vindece patimile sufletului meu cele învechite, Ceea ce eşti fără prihană.

Sursa: doxologia.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox, 28 noiembrie 2021. Doi sfinți, sărbătoriți duminică. E dezlegare la pește

VIDEO SFIDARE la Palatul Cotroceni: Un fost ministru al Sănătății în cabinetul Dacian Cioloș a refuzat să poarte mască

Al 3-LEA RAZBOI MONDIAL, sta sa incepa! Rusia, Iran si China manevre comune! NATO si SUA pregatiti sa intervina, APOCALIPSA tot mai aproape

Luni, 29 noiembrie, zi liberă pentru toți angajații! Decizia este publicata in Monitorul Oficial

Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți sâmbătă. Veste bună pentru credincioși: ce au voie să facă în această zi, în plin Post al Crăciunului

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies