Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți sâmbătă. Veste bună pentru credincioși: ce au voie să facă în această zi, în plin Post al Crăciunului

,
Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Sâmbătă, 27 noiembrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătoriți trei sfinți.


In articol:

Sâmbătă, 27 noiembrie 2021 sunt sărbătoriți Sf. Mare Mucenic Iacob Persul, Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie.

Vestea bună pentru credincioși este că sâmbătă, 27 noiembrie 2021 este dezlegare la pește, așa că au voie să consume alimente cu și pe bază de pește în această zi.

Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

Sfântul Mucenic Iacob a trăit în Persia în perioada în care pe tronul Imperiului Bizantin se afla Arcadius (395-408). El provenea dintr-o familie creștină, el însuși fiind creștin și a ocupat înalte funcții în administrația persană.

Aflat în administrația persană, Sfântul Iacob a fost ispitit să renunțe la credința creștină. El a luat parte la ritualurile mazdeene și, pentru a fi prieten cu împăratul perșilor de atunci, Izdegherd, Iacob s-a lepădat de credința creștină. 

Mama și soția lui s-au îndepărtat de el după ce a renunțat la credința creștină și, după ce împăratul a murit, i-au trimis o scrisoare în care îi transmiteau că va fi osândit veșnic din pricina păcatului de neiertat pe care l-a comis.

"Știm de mult că te-ai lepădat de dragostea lui Dumnezeu Cel nemuritor pentru a-ți păstra bunăvoința principelui, cu averile și onorurile lumii.

Dar ce s-a ales de acela pentru care ai dat atâta preț? S-a supus destinului comun și s-a făcut praf. Să știi că dacă vrei să stărui în greșeala ta, dreptatea dumnezeiască te va osândi la chinuri ca și pe prietenul tău, regele; iar noi nu vrem să mai avem vreo legătură cu tine", i-au scris mama și soția lui Iacob, potrivit activenews.ro

Scrisoarea mamei și a soției sale l-au atins pe Iacob, care s-a căit că a renunțat la credința creștină și a mers la noul împărat să își mărturisească adevărata sa credință în Domnul nostru Iisus Hristos.

Împăratul l-a avertizat că nu va renunța numai la avere dacă va continua să creadă în Iisus Hristos, ci și că va fi trimis la judecată, lucru care s-a și întâmplat.

I-au fost tăiate, pentru credința sa în Hristos, toate mădularele, începând cu degetele, apoi mâinile și picioarele, după care a fost decapitat. Sfântul Iacob Persul și-a ispășit greșeala lepădării de credință, primind moarte mucenicească la data de 27 noiembrie 421.

O parte din moaștele Sfântului Iacob Persul se află în țara noastră, la Mănăstirea Dragomirna, iar alte părți se află la Muntele Athos, în Cipru și Rusia.

sf iacob persul

Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul și-a renegat credința creștină pentru ca ulterior să o mărturisească din nou

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 24 noiembrie 2021. Sărbătoare mare miercuri pentru credincioși

Rugăciune Sf. Mare Mucenic Iacob Persul: Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul, glasul al 4-lea

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat către Dumnezeu. Pentru aceasta în pătimirea ta cunună ai luat şi te-ai suit către Scaunul Împăratului Ceresc al lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Iacov. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

Veniţi popoarelor să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul pe care l-a izbăvit din robia egiptenilor, că S-a preamărit.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stând acum înaintea Scaunului lui Hristos, purtând cunună, Mărite Mucenice Iacov, cu rugăciunile tale, dă-mi lumină strălucitoare şi har din ceruri.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răsăritu-ne-ai ca nişte zori mult luminoase, ieşind de la Răsărit şi ai luminat Biserica lui Hristos cu strălucirea patimilor tale, Fericite Iacov.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătând împotrivire de tânăr ca un biruitor, te-ai învrednicit de lauda şi de răsplata celor desăvârşite şi măririi celei veşnice, Mucenice Iacov.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Trâmbiţe prooroceşti te-au propovăduit pe tine mai înainte, învăţând Taina care s-a făcut cu tine, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, văzând de departe minunile tale.

Sursa: doxologia.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 25 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră joi. Foarte multe românce își serbează onomastica astăzi

 

Citește-ne pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox, 25 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră joi. Foarte multe românce își serbează onomastica astăzi

VIDEO Indivizi înarmați și îmbrăcaţi în combinezoane de protecţie sanitară au jefuit o bancă din Ciudad de Mexico

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Calendar Creștin Ortodox, 24 noiembrie 2021. Sărbătoare mare miercuri pentru credincioși

Calendar Creștin Ortodox luni, 22 noiembrie 2021. Trei mari sfinți sunt prăznuiți la începutul săptămânii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies