Calculator pensii. Află suma pe care o vei primi la momentul pensiei. Formula de calcul folosită pentru românii cotizați la fondurile private

,
pensii private

Aproape jumătate de români cotizează în sistemul de pensii administrate privat sau pilonul II

[Sursa foto: PixaBay]

Aproape jumătate de români cotizează în sistemul de pensii administrate privat sau pilonul II, cu 3.75% din salariul lor lunar.

Din anul 2016, o parte din cotizanți sau familiile lor, în cazul decesului, au ajuns în situația în care să încaseze suma acumulată și numărul crește de la an la an.

Citeste si: Pilonul II de pensii a recuperat în două luni peste jumătate din scăderile de la începutul anului. Cum aflăm câți bani avem în contul pensiei private

Când se primește suma acumulată în pilonul II

pensii private

Când putem primi suma acumulată în pilonul II

[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit actului normativ, există trei situații în care se poate face plata activului acumulat în cont.

Prima situația este împlinirea vârstei de pensionare, caz în care contribuitorul va informa administratorul, va prezenta actul de pensionare și va avea posibilitatea de a alege între plata integrală sau plata eșalonată a sumei acumulate, pe o perioadă de maximum 5 ani.

A doua situație este pensionarea pe caz de boală, context în care contribuitorul va avea același două opțiuni, de a primi suma acumulată integral sau eșalonată, pe o perioadă de maxim 5 ani.

A treia situație este cea în care contributorul moare înainte de a ieși la pensie. În acest caz, moștenitorii săi au dreptul să preia activul, însă nu și să îl încaseze. În această ultimă situație, după ce moștenitorii fac toate demersurile necesare, activul celui decedat va fi transferat în contul de pensie privată Pilon II al moștenitorului, iar acesta din urmă va încasa suma totală abia când va ieși el la pensie. Dacă moștenitorul nu are un cont de pensie privată, acesta poate încasa banii înainte de a ieși la pensie.

Citeste si: Anunțul momentului despre pensiile românilor! Marius Budăi a spus data exactă de la care majorările vor fi aplicate

Suma garantată pe care o primesc pensionarii

pensii private

Ce sumă primesc românii după scăderea taxelor și asigurărilor

[Sursa foto: PixaBay]

După declanșarea războiului de anul acesta, pilonul II de pensii a avut de suferit, iar valoarea conturilor celor aproape 8 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat a oscilat, dar și-a revenit în nici 2 luni.

Cu toate acestea, există o lege care să îi facă pe contribuitori să stea liniștiți, „suma totală cuvenită unui participant pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale”, ceea ce înseamnă că Autoritatea de Supraveghere Financiară, garantează contribuțiile, chiar dacă randamentele sunt atât de proaste încât aduc pierderi în loc de câștig.

Când va veni momentul când contribuabilul să primească pensia, nu se va încasa toată suma acumulată, deoarece pensia privată se supune regulilor de impozitare prevăzute de Codul Fiscal, adică impozitului de venit de 10% aplicabil pentru venitul de 2.000 de lei și de contribuția pentru sănătate în valoare de 10% aplicabilă asupra venitului care depășește 4.000 de lei.

Astfel, pentru un beneficiar care deține 1.000 de unități de fond la administratorul Metropolitan Life, suma acumulată se poate calcula prin înmulțirea numărului de unități cu Valoarea Unitară a Activului net de aproximativ 28,5. Rezultă, deci, un activ personal în valoare de 28.500 lei, dar nu această sumă va fi încasată în final.

Formula de calcul: Suma încasată= Activul personal net al participantului – CASS – Impozit – Comision Bancar – Taxa de Mandat.

Taxa de mandate va fi zero în situația în care nu există mandatar, în timp ce comisionul bancar variază de la bancă la alta.

Pentru beneficiarul cu un activ personal de 28.500 de lei, suma încasată după plata contribuțiilor și impozitelor datorate către stat va fi calculată astfel:

CASS= (Activ personal net al participantului-4.000) x 10% =2.450 de lei

Impozitul= (Activul personal net al participantului-CASS-2.000) x

10%= 2.405 lei

Suma încasată de participant= 28.500 – 2.450 – 2405= 23.645 de lei

Citeste si: Cum poți retrage banii din Pilonul 2 de pensii și ce poti face cu banii

Surse: economica.net, evz.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Turcia se pregătește să-și consolideze prezența militară în Cipru de Nord, după ridicarea restricțiilor comerciale americane

Bătălie pentru cei mai buni medici! Marile reţele private de sănătate înghit zeci de clinici din ţară

Turcia se pregătește să-și consolideze prezența militară în Cipru de Nord, după ridicarea restricțiilor comerciale americane

Nicoleta Nucă, o mireasă atipică, cu tatuaje:”Nu cred că aș fi vreodată o mireasă convențională” Cum va arăta rochia artistei. Dezvăluiri din culisele celei mai așteptate nunți...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies