BNR a prezentat prima imagine cu bancnota de 20 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Campania ''Femei pe Bancnote'' a fost inițiată de Janina Nectara și susținută de Kanal D

,
bancnota 20 de lei ecaterina teodoroiu

BNR a prezentat bancnota de 20 de lei 

[Sursa foto: captura youtube]

Banca Națională a României (BNR) a prezentat pentru prima oară bancnota de 20 de lei pe care apare chipul Ecaterinei Teodoroiu. Când va intra bancnota de 20 de lei în circulație?


In articol:

Bancnota de 20 de lei este prima din România care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria țării, mai exact chipul Ecaterinei Teodoroiu.

Banca Națională a României (BNR) a prezentat publicului pentru prima oară bancnota de 20 de lei, urmând ca aceasta să intre în circulație în zilele următoare.

Bancnota care o va afișa pe Ecaterina Teodoroiu este rezultatul unui amplu demers, inițiat de jurnalista Janina Nectara cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

“Pentru România, campania "Femei pe Bancnote" a fost un adevărat fenomen, reușind să reunească sub aceeași voce  o ligă remarcabilă de jurnaliști, artiști, publicații din toată țara, universități, muzee, spitale, institute de cercetare ale Academiei Române, Patriarhia Română și, într-un final, însăși Banca Națională a României. De aceea, această campanie este de neprețuit”, a declarat Janina Nectara.

Campania "Femei pe Bancnote” s-a bucurat de susținerea a numeroase personalități, instituții culturale și susținerea Kanal D Romania, care au militat împreună cu inițiatoarea pentru același deziderat.

Cum arată bancnota de 20 de lei pe care apare chipul Ecaterinei Teodoroiu?

Deși au fost oferite detalii despre felul în care va arăta bancnota de 20 de lei, fiind cunoscut faptul că aceasta va avea imprimat chipul Ecaterinei Teodoroiu, Banca Națională a României (BNR) a dezvăluit designul final vineri, 26 noiembrie 2021, într-o

conferință de presă.

 

Bancnota de 20 de lei a fost prezentată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Autoritățile au precizat că nu s-a decis în mod întâmplător ca pe bancnota de 20 de lei să fie imprimat chipul Ecaterinei Teodoroiu. Decizia este una care susține consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească. 

Bancnota de 20 de lei pe care apare chipul Ecaterinei Teodoroiu este imprimată pe suport de polimer, are culoare verde oliv și are dimensiunile de 136 x 77 mm.

bancnota 20 de lei ecaterina teodoroiu

Așa arată bancnota de 20 de lei pe care apare chipul Ecaterinei Teodoroiu 

[Sursa foto: captura BNR]

Prin intermediul unui comunicat oficial, reprezentanții BNR au precizat că pe bancnota de 20 de lei sunt imprimate mai multe elemente grafice reprezentative.

„Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe  (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.”, se arată în comunicatul Băncii Naționale a României.

De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu pentru bancnota de 20 lei?

Propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a fost înaintată de Janina Nectara guvernatorului BNR, într-o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție semnată de zeci de mii de susținători, în care această motiva: "Ecaterina Teodoroiu este un simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și perfect conștient că este pentru un viitor din care ea nu va face parte. Așadar, Ecaterina Teodoroiu este un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?!

"Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce.

Fiecare persoană care a susținut demersul nostru, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a punctat Janina Nectara.

Bancnota de 20 de lei este prima pe care este imprimat chipul unei femei. Banca Națională a României a explicat că Ecaterina Teodoroiu a fost aleasă pentru că este prima femeie ofițer din armata română, dar și pentru că reprezintă un exemplu de putere și sacrificiu. 

Citeste si: Bancnota de 20 de lei intră în circulație de la 1 decembrie 2021. BNR a anunțat că este prima bancnotă pe care este prezentă o femeie

bancnota 20 de lei ecaterina teodoroiu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României 

[Sursa foto: captura youtube]

Când va intra în circulație bancnota de 20 de lei? 

Bancnota de 20 de lei a fost lansată în mod oficial pe data de 26 noiembrie 2021, însă va intra în circulație într-o zi importantă pentru români, mai exact pe 1 decembire, de Ziua Națională a României. 

Citeste si: Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă

 

Citește-ne pe

Citește și:

Curs valutar BNR vineri, 26 noiembrie 2021. Ce se întâmplă cu moneda națională la final de săptămână? Cotațiile valutare pentru euro și dolar la principalele bănci din România

Nicuşor Dan o acuză pe Gabriela Firea de FAKE NEWS: Bucureştenii nu vor plăti 980 lei pe gigacalorie

Al 3-LEA RAZBOI MONDIAL, sta sa incepa! Rusia, Iran si China manevre comune! NATO si SUA pregatiti sa intervina, APOCALIPSA tot mai aproape

Apare o noua bancnotă în România. BNR a făcut ANUNŢUL. Cum va arăta

Ecou urias al campaniei „Femei pe bancnote”, sustinuta de Kanal D! Oficialii BNR iau in considerare demersul de a pune pe o bancota chipul unei femei extraordinare a Romaniei

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies