Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă

,
bancnote

Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei.

[Sursa foto: PixaBay]

România va avea din toamnă prima bancnotă pe care apare chipul unei femei.


In articol:

Banca Națională a României lansează în această toamnă o bancnotă pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu.

Citeste si: Lovitură de grație pentru toți românii! Ce se va întâmpla cu prețurile energiei electrice de la 1 noiembrie

Prima bancnotă din România cu chipul unei femei

Porteretul Ecaterinei Teodoroiu, figură reprezentativă a istoriei românești, eroină a Primului Război Mondial, v a fi pe o bancnotă de 200 de lei.

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Citeste si: Alocații anul 2022. Ce se întâmplă cu copiii cu dezvoltare psihosomatică întârziată?

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat pe Facebook că Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei.

”Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă- să sperăm, după multe amânări- Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote”- grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Corina Crețu a și postat o fotografie cu Ecaterinei Teodoroiu, cea care va fi pe o bancnotă de 200 de lei.

Ecaterina Teodoroiu

Porteretul Ecaterinei Teodoroiu va fi pe o bancnotă de 200 de lei.

[Sursa foto: Facebook Corina Cretu]

Ecaterina Teodoroiu (1894- 1917) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

BNR a anunțat lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu încă din 2019, însă pandemia de coronavirus a amânat aceste planuri.

Citeste si: Lovitură grea pentru români! Toată lumea va avea de suferit. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp

În 2019, BNR a dezvăluit că alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen.

Totodată, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari (2020), onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

De asemenea, Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Curs valutar BNR miercuri, 27 octombrie 2021: Lira sterlină scade, euro și dolarul cresc! Cotațiile oficiale

Sondaj Avangarde: Klaus Iohannis, sub George Simion

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Curs valutar BNR marți, 26 octombrie 2021. Lira sterlină, un nou maxim al anului! Euro și dolarul cresc și ele! Cotațiile oficiale

Curs valutar BNR luni, 25 octombrie 2021. Euro și dolarul cresc! Primele cotații ale săptămânii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies