Bancnota de 20 de lei intră în circulație de la 1 decembrie 2021. BNR a anunțat că este prima bancnotă pe care este prezentă o femeie

,
bancnota 20 de lei ecaterina teodoroiu

Bancnota 20 de lei apare pe 1 decembrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va lansa pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, bancnota de 20 de lei. Cum va arăta prima bancnotă din România pe care este prezentă o personalitate feminină, mai exact Ecaterina Teodoroiu?


In articol:

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie bancnota de 20 de lei.

Noua bancnotă aduce o premieră pentru români, având în vedere că este prima pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Bancnota de 20 de lei intră în circulație de la 1 decembrie 2021. Ecaterina Teodoroiu, prima femeie care apare pe o bancnotă românească

Banca Națională a României a anunțat, prin intermediul unui comunicat oficial, că va pune în circulație o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, începând cu data de 1 decembrie 2021. Având în vedere că este prima bancnotă pe care apare o femeie, Ecaterina Teodoroiu, autoritățile au explicat că decizia a fost luată pentru a consolida ideea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească. 

Ecaterina Teodoroiu este prima româncă al cărei chip apare pe o bancnotă din România. Ecaterina Teodoroiu s-a născut în Oltenia, dar a ajuns la București pentru a deveni învățătoare. Ecaterina Teodoroiu este cea care a pus bazele primelor organizații de cercetași din țară, iar după ce România a intrat în Primul Război Mondial, aceasta a mers pe front ca asistentă medicală. Ulterior, Ecaterina Teodoroiu și-a cerut transferul la o unitate de combatanți. A participat la bătălia de la Mărășești și a murit pe front la doar 23 de ani.

bancnota 20 de lei ecaterina teodoroiu

Pe bancnota de 20 de lei va apărea chipul Ecaterinei Teodoroiu 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă

Cum arată bancnota de 20 de lei și când va fi prezentată publicului?

Reprezentații BNR au precizat că noua bancnotă de 20 de lei va fi prezentată publicului pe data de 26 noiembrie 2021, la ora 12:00, prin intermediul unei conferințe de presă care va fi susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. 

Chiar dacă până în momentul de față nu există fotografii cu noua bancnotă de 20 de lei, Banca Națională a României a dezvăluit că aceasta va fi de culoare verde oliv și va avea o dimensiune de 136 x 77 mm.

„Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe  (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală. În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă- unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.”, se arată în comunicatul oficial al Băncii Naționale a României.

Citeste si: Pericol pe piata din Romania! Banii falsi in crestere! Care este bancnota cel mai des falsificata? Iata ce spun expertii BNR!

 

Citește-ne pe

Citește și:

Va fi vai şi amar de viitorii pensionari. Rezultatele parţiale ale recensământului au scos la iveală cifre îngrijorătoare

De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?

ANM vine cu vești excelente pentru următoarele 14 zile: canicula va deveni o amintire în România

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Apare o noua bancnotă în România. BNR a făcut ANUNŢUL. Cum va arăta

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies