Sari la conținut

De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?

De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?

Este intrebarea pe care o ridica Janina Nectara, intr-o petitie online adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Janina Nectara, jurnalist de moda, a fondat o comunitate online, http://www.FemeiPeBancnote.ro care isi propune sa stranga cat mai multe semnaturi, pentru sustinerea celui mai puternic mesaj al deceniului. Acela ca o femeie merita sa ajunga pe o bancnota!

"Banul -obiectul cel mai uzitat în viata de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicand pe cine pretuim, pe cine valoram noi ca tara, natiune, societate si individ.

"Banca Nationala a Romaniei emite banii pentru cetatenii acestei tari. Bancnotete apartin romanilor! Sunt facute pentru romani! Desigur, daca banii apartin romanilor, ar trebui sa îi si reprezinte. Regretabil, reprezinta doar jumatate dintre romani! Barbatii!… 

"Barbati cu merite istorice incontestabile! Barbati indiscutabil valorosi! Insa negasind nicio femeie pe bancnotele romanesti, survine o întrebarea fireasca: Noi, femeile, cat valoram?”

Jurnalista indica faptul ca tara noastra este un izvor de personalitati feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distinctii exceptionale, care nu doar ca au facut istorie in tara, dar au marcat si istoria internationala. 

Pe http://www.FemeiPeBancnote.ro au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii si stiintei romanesti, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnota.

"Stiati ca, in nenumarate domenii, ROMANCELE au fost PRIMELE atat in EUROPA, cat si in LUME ? Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general - tot romanca. Prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina, vine tot din Romania, la fel si prima femeie aleasa membru in Academia Regala de Limba si Literatura a Belgiei. 

"A sosit momentul ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, sa onoram femeile de exceptie ale Romanie! 

Va invit pe toti cei care cititi aceste randuri sa semnati aceasta petitie istorica, adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, sa o partajati pe Facebook, pe Instagram, pe toate canalele de socializare, pentru a le arata tuturor ca împreuna scriem istoria Romaniei!".

viewscnt
stirilekanald.ro
realitatea.net