Anunțul momentului pentru pensionari! Ce pensii au fost ajustate

,
 Pensiile cresc în mod inexplicabil
Anunțul dimineții pentru acești pensionari. Pensiile care cresc în mod inexplicabil

Unele pensii au crescut cu mai mult decât valoarea celorlalte. Iată ce explicaţii a oferit Casa Națională de Pensii Publice cu privire la acest lucru.


In articol:

România este grav afectată din punct de vedere economic din cauza pandemia de coronavirus, iar creşterea veniturilor bătrânilor este în continuare un subiect sensibil. Deşi pensionarilor li s-a promis majorarea cu 40% a pensiilor, Guvernul a aprobat mărirea cu doar 14%.

Cine primește mai mulţi bani

Pandemia de coronavirus a dat economia peste cap, motiv pentru care Guvernul nu a putut oferi mai mult bătrânilor. În luna septembrie 2020, pensionarii din România au primit o majorare de 14% a veniturilor, în ciuda faptului că acestora li se promisese o mărire cu 40% de către PSD. 

Unele categorii de pensii primesc mai mulţi bani. Mai exact, este vorba despre pensiile speciale sau de serviciu. Fiind formate din două componente (una plătită din bugetul asigurărilor sociale – BASS – şi una din bugetul de stat), majorarea punctului de pensie a dus la creşterea, cu acelaşi procent, şi a compenentei de contributivitate pentru fiecare segment. Pentru acest lucru Casa Naţională de Pensii Publice a scăzut aceste sume suplimentare din buzunarul celorlalţi contribuabili.

Pentru a ajusta valorile, instituţia s-a văzut nevoită să reducă partea din pensiile speciale plătită din bugetul de stat

Ce explicaţii a oferit Casa Naționalăe de Pensii Publice

“Majorarea valorii punctului de pensie a influenţat, în sensul majorării, componenta contributivă calculată pe baza punctajului mediu anual. Astfel, în luna septembrie 2020 cota care se suportă din BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat – n. red.) este majorată faţă de cea aferentă lunii august. Prin urmare, această majorare a valorii punctului de pensie a determinat o creştere a cotei suportate din BASS şi o diminuare a cotei suportate din BS, în condiţiile în care cuantumul brut al pensiei de serviciu nu a avut nicio modificare”, a explicat CNPP la solicitarea Adevărul.

De asemenea, Casa de Pensii a precizat că această actualizare lunară a pensiei de serviciu este valabilă doar pentru magistraţi, aşa cum se arată în Legea 303/2004.

“Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majoreazî indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, ca procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.”

Pensii
Ce explicaţii a oferit Casa Naționalăe de Pensii Publice

 

Citește-ne pe

Citește și:

Momentul în care armata rusă atacă cu rachete mall-ul din Kremenciuk, surprins de camere. Oamenii, nevoiţi să sară în lac VIDEO

Creşte punctul de pensie cu 40%? Câți bani în plus vor primi pensionarii

Date alarmante de la Agenția Europeană a Mediului: fumatul pasiv, poluarea, statul la soare și azbestul cauzează 10% din cancerele din lume

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

În ce constă, de fapt, Analiza Swot personală

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies