Creşte punctul de pensie cu 40%? Câți bani în plus vor primi pensionarii

,
Pensii
Câți bani în plus vor primi pensionarii

Partidul Social Democrat a promis majorarea punctului de pensie cu 40 de puncte, însă Partidul Național Liberal a majorat pensionarilor punctul de pensie doar cu 14 procente, lucru care nu a fost pe placul celor de la PSD.


In articol:

Chiar dacă Partidul Social Democrat a dorit ca pensionarii să primească majorarea promisă. Mulți oameni importanți din domeniu sunt de părere că, în contextul pandemiei de coronavirus, creșterea punctului de pensie cu 40 de procente trebuie evitată.

Creșterea punctului de pensie cu 40 de procente trebuie evitată

Mai precis, academicianul Aurel Iancu, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lezea, Ella Kallai și Laurian Lungu au trimis o scrisoare deschisă prin care susțin că este vital ca majorarea pensiilor cu 40 de procente să fie evitată, având în vedere că economia nu poate susține o astfel de majorare.

Aceștia au mai precizat că, în caz contrar, consolidarea fiscală/bugetară graduală, care să protejeze redresarea economică, va deveni una forţată.

„Lupta cu pandemia nu s-a terminat şi avem de gestionat o criza economică fără precedent, care afectează sever ramuri ale economiei şi distruge locuri de muncă. Marea provocare este cum să avem redresare, creştere economică cu consolidare fiscală/bugetară în anii ce vin. România a început lupta contra virusului corona cu deficite bugetar şi extern (de cont curent) de peste 4% din PIB, între cele mai înalte din UE.

Aceste deficite au limitat marja de acţiune a Guvernului. În timp ce creşterile mari de deficit bugetar ale altor state din UE sunt cauzate de efecte ale pandemiei, aproape jumătate din deficitul probabil din acest an la noi este componenta sa structurală, care nu ţine cont de poziţia ciclică a economiei. Cu cât cresc mai mult cheltuielile rigide (salarii, pensii, cheltuieli cu dobânzi) în buget, cu atât mai limitat devine spaţiul de a sprijini economia, de a limita efectele sociale negative”, se arată în document.

Deficitul bugetar va fi aproape 9% din PIB

„Ţări cu care ne comparăm adesea (Ungaria, Polonia, Cehia) vor avea deficite bugetare probabil de aceeaşi mărime. Dar este o diferenţă esenţială între a avea deficite bugetare de 8-9% din PIB preponderent ca urmare a majorării unor cheltuieli permanente, cum este situaţia României, şi situaţia de la vecini. Bugete publice mai robuste devin o problemă generală în UE în raport cu provocările imense viitoare, inclusiv consecinţe ale aplicării noilor tehnologii (ce vor elibera masiv forţa de muncă) şi tranziţiei energetice, ca expresie a politicilor statelor în faţa schimbărilor de climă şi

de mediu.

Raportul privind Starea Uniunii, al preşedintelui Comisiei Europene, este elocvent în acest sens. Analize ale BCE şi ale altor bănci centrale fac referiri sistematice la aceleaşi provocări. Este vital să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment, pentru că economia nu o poate susţine. Dacă nu va fi evitată, consolidarea fiscală/bugetară graduală, care să protejeze redresarea economică, ar deveni una forţată, dezordonată, dureroasă, cu creşteri imediate de impozite şi tăieri de cheltuieli.

Economia şi-ar întrerupe relansarea şi ar reintra în recesiune în 2021. Pe termen mediu, însă, o creştere a pensiilor, îndeosebi cu accent pe cele mici, este necesară, concomitent cu eliminarea distorsiunilor sistemului de pensii”, se arată în scrisoare.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce pensii vor avea soldații care au luptat în Irak sau Afganistan

Christine Lagarde jubilează: BCE a înregistrat progrese cu noua strategie

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Ce planuri are Guvernul cu pensiile romanilor. Ce se va intampla

Se dau 720 de lei de persoana! Mii de romani vor primi acesti bani in decembrie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies