ANUNȚUL care afectează milioane de români! Recalcularea pensiilor, întârziată din cauza amânării aprobării PNRR. Când vor fi făcute primele plăți majorate

,
 Recalcularea pensiilor
Recalcularea pensiilor, întârziată.[Sursa foto: PixaBay]

Pensionarii primesc o nouă lovitură. Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii spune că amânarea PNRR le-a dat peste cap planurile pentru recalcularea pensiilor.


In articol:

Recalcularea pensiilor va fi întârziată! Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, afirmă că primele plăți majorate vor fi făcute abia 2024 sau chiar în 2025.

pensie
Recalcularea pensiilor va fi întârziată! [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicita angajatorilor sa mareasca salariile pentru a impiedica plecarea romanilor din tara!

Recalcularea pensiilor va întârzia

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, susține că amânarea de către Comisia Europeană a aprobării PNRR  va face ca procesul de recalculare a pensiilor să înceapă abia în 2023. Astfel  plata primelor pensii recalculate s-ar putea face cel mai devreme în anul 2024, dacă nu chiar în anul 2025.

„Eu zic că este (un termen – n.r.) realist. Toată lumea va intra în acest proces de recalculare, conform noului act normativ și când legea va fi adoptată, trebuie să emitem imediat noi decizii de pensii, cu noile cuantumuri ale pensiilor,” a mai spus Baciu.

Mai mult, pentru a recalcula pensiile, autoritățile trebuie să dispună și de actul normativ care să le permite să dea curs acestui demers, subliniază Daniel Baciu, potrivit EVZ.ro.

„Sunt două procese separate care merg mână în mână: este vorba despre partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie la un moment dat să se îmbine, iar noi să recalculăm cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii, dar trebuie să avem și actul normativ care să ne permită să facem acest lucru”, a explicat Daniel Baciu.

Citeste si: ANUNȚUL care afectează milioane de români. Sistemul de pensii se schimbă radical. Dan Barna a făcut anunțul

Finanțarea procesului de recalculare a pensiilor este inclusă în PNRR, iar amânarea aprobării proiectului în cauză nu mai permite autorităților competente să recalculeze cele cinci milioane de dosare.

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a mărturisit că graficul inițial de recalculare a fost dat peste cap de întârzierea aprobării PNRR pentru că finanțarea procesului de recalculare este inclusă în acest program, iar autoritățile competente nu mai pot să recalculeze cele cinci milioane de dosare. 

„Noi aveam premisele ca acest PNRR să poată fi aprobat din vară, dar acum că s-a dus până în toamnă, trebuie să reevaluăm datele, să ne putem plia pe această situație de fapt. Avem obligația ca sporurile cu caracter nepermanent, dar pentru care s-au asigurat contribuții la asigurări sociale, să reușim să le introducem în programul informatic, astfel ca în momentul în care avem și actul normativ aprobat, să putem să dam aceste drepturi care sunt unele suplimentare față de actuala legislație și acest lucru va duce de asemenea la creșterea pensiilor, pentru că în acest moment nu sunt luate în calcul: mă refer la acordul global, la prime, premii și alte sporuri specifice fiecărei ramuri,” a declarat Daniel Baciu.

Cine va beneficia de majorare

Potrivit lui Daniel Baciu, recalcularea pensiilor trebuie să aibă loc în baza unei legi aprobate în Parlamentul României, iar acest proces va dura, la rândul său, o anumită perioadă de timp.

„După ce vom avea legea făcută într-un draft de colegii noștri de la Ministerul Muncii, va intra în dezbatere publică, va parcurge întreg cadrul legislativ pe care îl știți cu toții: va intra în Parlament, la comisiile de specialitate. În momentul în care va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial noi va trebui să o aplicăm”, a declarat directorul Casei de Pensii.

Citeste si: Este anunțul momentului în România! Tinerii pot primi 1 miliard de euro pentru investiții

Totodată, acesta a dat asigurări că recalcularea va duce la eliminarea inechităților din sistemul de pensii, astfel încât, la contribuții egale să existe și pensii tot egale. Daniel Baciu a subliniat că unele pensii vor crește, în urma recalculării acestora.

„Cel care a ieșit la pensie cu 1000 lei dar are un punct de pensie, va ajunge la nivelul celui cu pensia superioară, adică 1442 lei. Trebuie în primul rând să avem cadrul legal pentru începerea recalculării pensiilor”, a spus Daniel Baciu.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

Cine este Ionuț, copilașul în vârstă de 10 ani, care și-a pierdut viața într-un accident rutier. Băiatul era capul familiei și cerșea pentru a-și ajuta familia

Declinul unui rocker

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

De ce a murit bărbatul din Târgu Jiu, în vârstă de 40 de ani? Acesta a decedat într-o piscină

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies