Anunț de ultimă oră! Cine urmează să rămână fără pensie specială? Guvernul vrea să facă ordine în sistem

,
bani

Cine urmează să rămână fără pensie specială?

[Sursa foto: PixaBay]

Pensiile speciale ale primarilor vor fi eliminate? Ce măsuri propune USR?


In articol:

USR propune în programul de guvernare, pe care îl va avea cabinetul Dacian Cioloș, măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, precum şi desfiinţarea pensiilor speciale pentru primari, iar pe plan social, urmăreşte reducerea sărăciei şi incluziunea şi protecţia grupurilor vulnerabile.

bani

Primarii români vor rămâne fără pensii speciale.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vestea momentului pentru pensionari! S-a votat implementarea cuponului de pensii electronic. Cum se poate obține talonul

Pensiile speciale vor fi eliminate! 

USR doreşte desfiinţarea pensiilor speciale pentru primari. Până în prezent au fost doar discuții, dar sunt șanse mari ca această măsură să intre în vigoare.

În urmă cu câteva luni, liderii politici spuneau că vor elimina toate privilegiile de tip pensii speciale. În acest moment, proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

După votul adunării PNL, PSD și UDMR. Au existat șase voturi împotriva, 15 deputați au votat pentru respingerea proiectului de lege, iar doi sau abținut.

Citeste si: Ce valoare va avea pensia celor care au lucrat mai puțin de 15 ani? Raluca Turcan a făcut declarații în acest sens

Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr.

57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Cât valorează pensiile speciale încasate de primari

Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Acest aspect este susținut de articolul 210 precizează că în cazul edililor sau a angajaților din cadrul Consiilor județene, trebuie să existe o indemnizație lunară pentru limita de vârstă, aceasta fiind numită pensia specială.

”Vom revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivităţii, fără să existe categorii profesionale exceptate de la acest principiu. Măsuri de reducere a decalajului dintre vârsta medie efectivă de pensionare şi vârsta nominală de pensionare pentru a încuraja vechimea în muncă. Oprirea fenomenului pensiilor mai mari decât salariile aceleiaşi persoane.

Indemnizația pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr.

57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”, arată legea.

Citeste si: Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata ratelor. BNR a făcut anunțul

Potrivit programului, se are în vedere recalcularea pensiilor pentru eliminarea inechităţilor şi sustenabilitatea fondului de pensii.

USR propune:

 

  • urgentarea procesului de recalculare a pensiilor pentru eliminarea inechităţilor, reducerea decalajului dintre vârsta medie efectivă de pensionare şi vârsta nominală de pensionare;
  • creşterea plafonului deductibil de contribuţii opţionale la Pilonul III prin raportarea la salariul mediu brut garantat în plată;
  • creşterea anuală a contribuţiei la Pilonul II şi legislaţie pentru distribuirea fondurilor către beneficiari;
  • mărirea perioadei în care compensarea prin plata voluntară să fie posibilă („cumpărarea anilor de vechime în muncă”);
  • o creştere mai accelerată a pensiilor mici prin introducerea unor metode alternative la creşterea punctului de pensie (ex: a 13-a pensie, plafonată la valoarea pensiei medii) proporţional cu perioada de contribuţie;
  • vouchere pentru medicamente şi hrană pentru beneficiarii de pensie minimă, până lamomentul în care colectarea contribuţiilor la fondul de pensii permite creşterea pensiilor la nivelul acoperirii coşului de consum şi al costului lunar al medicamentelor;
  • redevenţele din exploatarea gazelor din Marea Neagră vor fi folosite pentru echilibrarea pensiilor românilor prin crearea Pilonului Offshore pentru toţi angajaţii. Fondurile de Pilon Offshore vor investi aceşti bani pe modelul Pilonului 2.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Anunț important pentru profesori! Se majorează salariile cu 16%. De când se aplică

Sorin Grindeanu pare să îl lase din brațe pe Marian Necșu, pe care Nicolae Ciucă nu l-a mai numit secretar general al Guvernului: 'Aia e'

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Pensii 2021. Ce se întâmplă cu pensiile de urmaş? Toți românii trebuie să afle noile condiții impuse de Casa de Pensii

Florin Cîțu anunță creșteri de pensii, salarii și alocații, după ce a câștigat președinția PNL. Când au loc majorările

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies