ANPC începe controalele la companiile aeriene. În ce situație puteți obține până la 600 de euro

,

Președintele ANPC a anunțat că românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat.


In articol:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor începe controalele la companiile aeriene care activează pe teritoriul României. În ce situație puteți obține până la 600 de euro.

Citeste si: Ministrul Cseke: Aeroportul din Braşov este un bun exemplu de iniţiativă locală

ANPC începe controalele la companiile aeriene. În ce situație puteți obține până la 600 de euro

În urma sesizărilor referitoare la serviciile oferite de Wizz Air și Ryan Air, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a început o investigație de fond la companiile aeriene.

Până în prezent au fost depuse 500 de solicitări referitoare la Wizz Air și 114 la Ryan Air.

Cu toate acestea, românii trebuie să știe că dacă zborul se anulează cu mai puțin de 14 zile înainte de data călătoriei, pot primi câteva sute de euro pe lângă rambursarea banilor pe bilet, reprogramarea zborului sau schimbarea destinației. Păgubiții pot depune plângere la ANPC sau se pot adresa unui avocat.

„De la Cuza am învățat că nu trebuie folosite două măsuri pentru același lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm și pe a celorlalte, aflate în aceeași situație. Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar și pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinație și măsurile vor fi în consecință! Drum bun să avem!”, a declarat președintele ANPC.

Citeste si: Fără masca de protecție în avioane și aeroporturi. Când intră în vigoare măsura în UE

De asemenea, oficialii ANPC au ținut să precizeze că persoanele au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro pentru zborurile care sunt anulate, conform Regulamentului European numărul 261.

„În prezent, se centralizează toate reclamaţiile, pe această temă, de pe teritoriul României, la nivelul ANPC, pentru a putea completa şi definitiva informaţiile, ANPC sfătuind, totodată, consumatorii să se adreseze, în primă instanţă, operatorilor economici de transport aerian sau agenţiilor de turism intermediare, pentru soluţionări amiabile, iar, în situaţia în care drepturile acestora sunt încălcate, să se adreseze autorităţilor competente, reamintind totodată că, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensaţii de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat”, au explicat oficialii ANPC.

Ghid de recuperare a banilor de la Blue Air

Un român a relatat experiența personală și pașii pe care i-a urmat pentru a-și recupera banii, pe  reddit.com„Am fost și eu în situația în care zborul mi-a fost anulat de către Blue Air și am reușit să îmi recuperez banii.

După anularea zborului primești un mail cu un link, pe care dacă îl urmezi ai de ales între a-ți transfera suma în „wallet” sau în contul bancar. Am ales contul bancar. Atenție, ei nu trimit nici o confirmare pe email că ați făcut cererea. Trebuie să obțineți o confirmare scrisă a acestui lucru. Scrieți la ei pe site folosind formularul de contact și cereți să vi se confirme că ați cerut returnarea banilor în contul bancar.

După câteva zile am început telefoanele către ei – 031 821 0120. Sfatul meu este să instalați o aplicație de înregistrat convorbirea și să îi informați când răspund că și voi înregistrați că și ei. De fiecare dată mi s-a dat același răspuns – ” nu va putem oferi o dată la care va vom returna banii din cauza „numărului foarte mare de cereri de procesat”. BUUUUULSHIT. Mi s-a închis și telefonul în nas. Se așteaptă la telefon între 5 minute și 1 ora.

Am sunat la ING și am spus că vreau să fac un chargeback. Mi s-au cerut detalii și câteva zile mai târziu am primit un email la care am răspuns precizând și atașând toate dovezile care mi s-au cerut (Rezervarea/confirmarea rezervării, dovadă anulării, confirmarea înregistrării unei solicitări de refund, înregistrările convorbirilor telefonice..etc)

Aici urmează șmecheria. Dacă te apuci și cauți în termenii și condițiile Blue Air când cumperi un bilet, găsești aici https://www.flyblueair.com/ro/ro/documente-drepturile-pasagerilor/ drepturile pasagerilor: 2021_passengers rights_ro.pdf, unde este specificat foarte clar la punctul 2.2 că „• rambursarea, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție pentru partea sau părțile de călătorie neefectuate și pentru partea sau părțile deja efectuate, în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie inițial al pasagerului.

În aproximativ o luna am primit mail de la ING că au câștigat dispută cu Blue Air și am primit banii înapoi.

*** Faceți plângere și la ANPC cu aceleași documente de mai sus. De la ei încă nu am primit nimic până acum. Au trecut deja 30 de zile calendaristice. ” 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Cine este autorul masacrului de la o școală din Rusia - Cel puțin 15 persoane au fost ucise şi 40 rănite, printre care copii

Poliţist bătut în Cluj: Colegii agentului au tras focuri de armă

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Momentul în care două avioane se ciocnesc în aer și se prăbușesc. Nu există supraviețuitori - Video

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies