Angajații care participă la recensământul 2022 vor avea dreptul la o zi liberă plătită! Aceștia pot completa formularul online

Author: Lavinia Medrea

Angajații care participă la recensământul 2022 vor avea dreptul la o zi liberă plătită! Aceștia pot completa formularul online

Sursa: PixaBay

Anul acesta, angajații pot participa la recensământul populației și locuințelor online. Cei care vor participa online vor primi, potrivit regulamentului, o zi liberă plătită de la angajator.

Recensământul a început deja, dar etapa de  autorecenzare online, care dă dreptul salariaților să primească o zi liberă plătită, va începe pe 14 martie.

Angajații care se autorecenzează online vor primi o zi liberă plătită de la angajator

Potrivit OUG 19/2020, angajații  „care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”.

Citeste si: Zi liberă suplimentară în 2022 pentru o categorie de salariați. Cine sunt beneficiarii

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

De asemenea, tot acolo există și „obligația angajatorului de a o acorda, iar în aceste condiții putem lua în discuție cel mult opțiunea salariatului de a solicita acordarea dreptului, nu și posibilitatea ca angajatorul să refuze o astfel de solicitare”, potrivit spuselor lui Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.

Angajații care fac autorecenzare trebuie să facă dovada și să solicite ziua liberă plătită

„În același timp, potrivit art. 38 din Codul muncii, salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, iar orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate, însă, în acest caz, exercitarea dreptului este condiționată de îndeplinirea obligației de a comunica angajatorului, pe lângă solicitarea în sine, și dovada ori confirmarea autorecenzării”, a mai precizat Dan Năstase.

Recensământ 2022. Cum se face autorecenzarea online. Iată cum se completează chestionarul și ce trebuie să facă românii pentru a beneficia de o zi liberă

Citeste si: Anunț pentru angajații din România! Vor avea o noua zi liberă! Cine sunt beneficiarii

Așadar, dacă nu există o solicitare sau o confirmare din partea salariatului, angajatorul nu are nicio obligație de a acorda ziua liberă stabilită de OUG 19/2020. Deci, neîndeplinirea obligației care-i revine salariatului, de a solicita ziua liberă sau de a aduce dovada autorecenzării, nu ar reprezentare o renunțare la dreptul prevăzut de lege, ci mai mult o neexercitare a dreptului.

De asemenea, nici angajatorul nu poate să refuze acordarea zilei libere până în momentul în care s-ar împlini termenul de prescripție, prin interpretarea, în mod eronat ori abuziv, a sintagmei „la o dată stabilită de comun acord”.

 


Situație fără precedent în Casa iubirii! Nona a dat buzna în camera roșie, pentru a afla ce se întâmplă între Patrick și Alina, noua concurentă! „Nu e corect ca în prima zi de cuplu să facă așa ceva!”

Vizibil afectată de gestul lui Patrick, Nona a intrat furibundă în camera roșie pentru a-i cere explicații celui care se pretinde partenerul ei! „Ce faci tu? Nu, eu mă duc! Rămâneți voi aici!”

Cookies