Zi liberă suplimentară în 2022 pentru o categorie de salariați. Cine sunt beneficiarii

,
Zi liberă suplimentară pentru o categorie de salariați

Anumiți angajați beneficiază de o nouă zi liberă plătită

[Sursa foto: Unsplash]

Anumite persoane din România pot beneficia de o nouă zi liberă plătită din partea angajatorului dacă îndeplinesc anumite condiții speciale, aferente recensământului pentru populația și locuințele din România în 2022. Iată ce trebuie să faci pentru a te bucura de o nouă zi liberă de la stat.


In articol:

Anul 2022 aduce schimbări în diferite domenii de interes, printre care se numără și domeniul profesional. Începând cu noul an, angajații și angajatorii din România sunt nevoiți să facă diferite modificări la locul muncă, cea mai cunoscută astfel de schimbare fiind majorarea salariului minim pe economie.

Un nou aspect prevăzut de lege constă în organizarea unui recensământ al populației și locuințelor, prin intermediul căruia să se actualizeze baza de date a statului cu informații actuale despre numărul de persoane de pe teritoriul României, angajați și imobile achiziționate.

Persoanele salariate care se autorecenzează online vor beneficia de o nouă zi liberă plătită din partea angajatorilor lor, conform avocatnet.ro.

Ce trebuie să facă angajații ca să primească o zi liberă

Conform Ordonanței de Urgență nr. 19/2022 care prevede stabilirea organizării recensământului populației și locuințelor, persoanele angajate pe teritoriul României care se autorecenzează prin intermediul internetului vor primi din partea statului o zi liberă plătită în plus, indiferent de organizația pentru care lucrează salariatul. Scopul acestei măsuri este încurajarea completării chestionarului aferent recensământului în mediul online, atât pentru a ajuta la colectarea datelor necesare, cât și pentru a evita pe cât de mult posibil răspândirea virusului: „în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Zi liberă suplimentară pentru o categorie de salariați

Completarea recensământului în mediul online

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Măsuri care vizează toți românii: Cele mai importante modificări fiscale din anul 2022

Pentru a putea beneficia de ziua liberă oferită în urma autorecenzării pe internet, salariații trebuie să prezinte angajatorului dovada conform căreia chestionarul de recensământ a fost completat.

Aceasta constă într-un cod de confirmare aferent încheierii cu succes a procesului de autorecenzare pe site, generat singular și automat de aplicația informatică pentru fiecare formular trimis, conform avocatnet.ro.

În urma prezentării codului de confirmare, angajatorul este nevoit prin lege să ofere salariatului o zi liberă plătită, stabilită de comun acord, în termen de maxim 12 luni de la data completării formularului de recensământ. Ziua de concediu se acordă unui singur salariat, indiferent de numărul de persoane pentru care acesta a realizat autorecenzarea online.

În ce constă recensământul

Zi liberă suplimentară pentru o categorie de salariați

Zi liberă pentru angajații care completează recesămmântul din 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Ordinului de urgență nr. 19/2020 prevedea organizarea unui recensământ al populației și locuințelor de pe teritoriul României în lunile iulie – noiembrie 2021, cu scopul actualizării bazei de date a statului. Din cauza evoluției epidemiologice a virusului Sars-Cov-2 data organizării recensământului a fost amânată până în perioada februarie – iulie a anului 2022, conform Ordonanței de Urgență nr. 39/2021.

Citeste si: 24 ianuarie 2022, zi liberă pentru români. În ce zi a săptămânii pică și când va fi prima minivacanță din 2022

Chestionarul de recensământ și conținutul său nu sunt stabilite cu exactitate, însă forma finală  urmează să fie publicată oficial după dezbaterea publică a Hotărârii de Guvern ce stabilește aceste aspecte, conform avocatnet.ro. Pe lângă documentele obișnuite, recensământul anului 2022 va avea în componența sa și alte trei noi documente diferite, anume: nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România, nomenclatorul etniilor și al limbilor materne din România și nomenclatorul religiilor de pe teritoriul României.

Colectarea datelor necesare efectuării recensământului, de la persoanele participante, se va face în două etape distincte: completarea datelor personale pe internet în perioada martie – mai 2022 și organizarea unor interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat în mediul online în perioada mai – iulie 2022.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Cine este poliţista care s-a împuşcat în cap în această dimineață. Adela Loredana avea 25 de ani și era căsătorită de doar câteva luni

China duce trena Rusiei: Primul oficial chinez care sugerează că SUA se află în spatele sabotării Nord Stream (Foto)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Un alt copil, lovit pe o trecere de pietoni în România! Ce a făcut șoferul după accident

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies