Amenzi uriașe pentru românii care aleg să ducă gunoiul: Este interzis să faci acest lucru

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 iul 2025, 12:38

Amenzi uriașe pentru românii care aleg să ducă gunoiul

Sursa: shutterstock.com

Ce amenzi riscă românii care duc gunoiul și nu îl depozitează corespunzător? Ce spune legea și cum poți evita sancțiunile?

Foarte mulți români ignoră legea atunci când aleg să ducă gunoiul, iar acest comportament poate avea consecințe grave. Mai exact, depozitarea sacilor cu gunoi menajer lângă tomberoane, coșuri sau ecoinsule este interzisă, iar autoritățile au început să aplice sancțiuni drastice. Ce amenzi riscă cei care depozitează gunoiul ilegal?

Abandonarea gunoiului este o practică comună

Mulți români care duc gunoiul aleg să abandoneze sacii lângă tomberoane, deși acest lucru este interzis prin lege și poate avea consecințe grave.

Astfel, dincolo de amenzile usturătoare, în unele cazuri se pot face chiar și plângeri penale.

Din păcate, în România, imagini cu saci de gunoi abandonați pe câmp, lângă tomberoane sau în fața blocurilor apar la tot pasul, deși legea este extrem de clară și precizează că abandonarea sacilor cu gunoi menajer sau a altor ambalaje lângă containere este interzisă și sancționată. Autoritățile au anunțat că în perioada următoare se vor intensifica controalele în toate zonele urbane și rurale, iar cetățenii prinși că nu respectă regulile pot plăti amenzi mari.

Citește și: Șoferii riscă să rămână fără permis de conducere, dacă nu își plătesc amenzile de circulație la timp

Plângeri penale împotriva a 20 de persoane care au abandonat gunoiul

Potrivit bzi.ro, compania de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe a depus plângeri penale la poliție împotriva a 20 de persoane și firme acuzate că au abandonat deșeuri în jurul containerelor amplasate în municipiu. Consecințele

sunt cu atât mai gravă cu cât s-au raportat și cazuri de vandalizare a containerelor inteligente, forțate pentru a recupera PET-uri sau alte materiale reciclabile.

Mathe Laszlo, directorul companiei de salubritate, a explicat că există două probleme majore: „Putem distinge două situaţii: prima e când ușile containerelor sunt forțate pentru a se recupera sticle returnabile. Ştim că oamenii caută PET-uri, pentru că forțează containerul pentru plastic. A doua problemă este gunoiul abandonat, inclusiv atunci când cineva lasă saci, cutii etc.

în faţa sau în spatele ecoinsulei. Din păcate, astfel de cazuri sunt multe”.

Citește și: A existat un martor care a văzut direct căderea bruscă a sportivului Felix Baumgartner! Ce a declarat acesta, dar și ce s-a aflat în urma primei inspecții?

Citește si: FOTO| Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea| EXCLUSIV

Localnicii din Sfântu Gheorghe sunt sfătuiți să colaboreze pentru menținerea curățeniei și să raporteze poliției orice caz de vandalism sau abandon ilegal de deșeuri.

Colectarea selectivă

Pe lângă interdicția de a abandona sacii cu deșeuri în spații nepermise, legea impune și colectarea selectivă a gunoiului, dar în cele mai multe zone din țară această regulă este ignorată complet.

Citește și: Amenzi uriașe pentru românii care nu respectă aceste reguli în Grecia. S-a modificat Codul Rutier

Mai exact, în sectorul 3 din București a fost introdusă o lege strictă care prevede gunoiul. Polițiștii locali, inclusiv cei în civil, desfășoară acțiuni de patrulare la nivelul cartierelor și verifică mai ales ghenele de gunoi ale blocurilor. Polițiștii au aplicat, deja, multe amenzi uriașe Asociațiilor de Proprietari, dar și persoanelor fizice care nu respectau legea pentru depozitarea gunoiului. Astfel, în doar câteva zile au fost aplicate amenzi de până la 5.000 de lei. De asemenea, controalele la gunoi vor continua și în lunile următoare.

Autoritățile încurajează cetățenii să contribuie la menținerea curățeniei orașelor și să raporteze orice nereguli legate de abandonul deșeurilor sau vandalizarea containerelor, iar acest lucru poate fi făcut de către orice persoană. Cetățenii pot sesiza poliția locală sau administrația publică, iar cei prinși vor fi sancționați conform prevederilor legale.