Din ce în ce mai mult români aleg să meargă în Grecia pe perioada concediului. Totuși, cei care aleg această țară ca destinație de relaxare trebuie să știe că a fost modificat Codul Rutier, iar odată cu acesta vin și amenzi mult mai mari. Aceste măsuri îi vizează în egală măsură pe cetățenii greci cât și pe cei străini.
Se dau amenzi uriașe pentru șoferii care merg în Grecia
Recent, în Grecia, Codul Rutier a fost modificat și odată cu acesta au fost impuse noi sancțiuni mai drastice pentru șoferi. Unele gesturi care în România sunt pedepsite simbolic sau chiar deloc, în Grecia atrag vor atrage sancțiuni mult mai dure.
Spre exemplu, cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă o amendă de până la 350 de euro și suspendarea permisului pentru 30 de zile.
De asemenea, cei care aleg să blocheze intrarea într-un spital sau în instituții de învățământ riscă o amendă de 350 de euro, iar cei care parchează pe banda de urgență vor plăti 150 de euro și rămân fără permis 30 de zile.
Citește și: TollRO, o nouă taxă pentru șoferii români: Aceasta intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026
Nu va fi trecut cu vederea nici comportamentul agresiv al șoferilor în trafic, amenda fiind de 150 de euro și de asemenea i se va suspenda permisul pentru o perioadă de 40 de zile.
Polițiștii vor fi extrem de atenți și la șoferii care refuză să poarte centura de siguranță care sunt obligatorii nu doar pentru șoferi, ci și pentru pasagerii din mașină. Pentru
minorii aflați în mașină sunt obligatorii dispozitivelor speciale de protecție, cum ar fi scaunele și centurile de siguranță, iar dacă șoferii refuză să respecte legea se vor trezi cu o amendă de 350 de euro, dar și suspendarea permisului pentru 30 de zile.Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Cum poți să eviți cozile de pe autostrăzile din Grecia?
Grecia deține o rețea extinsă de autostrăzi moderne, dar operate de mai multe companii diferite, fiecare având propriul sistem de taxare. Astfel, pentru a evita să stai la cozi lungi ar fi bine să soliciți un singur dispozitiv electronic de plată, adică un transponder e-pass, care funcționează pe întreaga rețea națională și care permite achitarea automată a taxelor de drum pe întreaga rețea de autostrăzi din Grecia.
Acest transponder poate fi comandat online și este livrat prin curier direct la domiciliu, inclusiv în România. După primirea acestuia, este necesară activarea acestuia prin încărcare cu cel puțin 15 euro, pentru ca dispozitivul să funcționeze corect, iar odată activat, e-pass-ul este recunoscut automat de sistemele de taxare și permite trecerea fără oprire la porțile electronice de pe autostrăzi și permite trecerea fără oprire.
Pe un Forum din Grecia, potrivit bzi.ro, scrie că „Există posibilitatea solicitării unui e-pass de la una dintre companiile care gestionează autostrăzile din Grecia. Solicitarea se face on-line (există și posibilitatea să fiți sunați de serviciile de Customer Care), iar ulterior primiți prin email documentele care trebuie completate, scanate și restituite. Livrarea efectivă a e-pass-ului durează cam 2 săptămâni și jumătate. Înainte de folosire, e-pass-ul trebuie încărcat (prima dată cu minim 15 euro)”.
Astfel, românii care merg în Grecia trebuie să știe că au apărut modificări în Codul Rutier, iar amenzile au crescut considerabil.