Se dau amenzi mari pentru cei care dau foc vegetației intenționat: Ce prevede legea

Autor: Cristina Mocanu

Se dau amenzi mari pentru cei care dau foc vegetației intenționat

Sursa: shutterstock.com

Cei care dau foc vegetației pentru curțarea terenurilor riscă amenzi uriașe. Este interzis prin lege!

În România, este interzis prin lege folosirea focului pentru curățarea terenurilor agricole, chiar dacă această practică este des utilizată, mai ales în zonele de la sate. Mulți dintre români aleg această metodă, mai ieftină, fără a se gândi la consecințe și la riscul la care este supus mediul, sănătatea și siguranța publică. Ce riscă aceste persoane?

Amenzi mari pentru cei care aleg să dea foc vegetației

Curățarea terenurilor agricole prin incendierea resturilor vegetale este o practică destul de des întâlnită în România, chiar dacă legea interzice acest lucru. Din păcate, foarte mulți români aleg această practică deoarece este mai ieftină, dar fără să țină cont de riscurile la care se supun ei, dar și persoanele apropiate.

Conform OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase este interzisă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, iar care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi usturătoare și, în unele cazuri, chiar pedeapsa cu

închisoarea.

Citește și: Incendiu de proporții la festivalul Tomorrowland, chiar înainte de deschidere! Scena principală a fost mistuită de flăcări

Astfel, legislația actuală interzice folosirea focului pentru a curăța terenurile, fiind interzisă incendierea: miriștilor, turbăriilor, litierelor din pădure (resturi vegetale căzute), stufului, tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Autoritățile de mediu și de ordine publică monitorizează frecvent respectarea acestei obligații, mai ales în perioadele caniculare, când riscul de incendiu este mult mai ridicat.

Citește și: Azi ești, mâine nu mai ești! Felix Baumgartner a participat la o zi de naștere, înainte cu 4 zile de a se stinge din viață!

Citește si: Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș

Ce sancțiuni riscă cei care nu respectă legea

Cei care nu respectă legea și sunt prinși dând foc vegetației riscă amenzi uriașe. Mai exact, în aceste cazuri se poate aplica persoanelor fizice o amendă de la 7.500 la 15.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, de la 50.000 la 100.000 de lei.

În plus, începând cu anul 2022, legislația din România s-a înăsprit, iar cei care ard deșeuri, substanțe sau diverse obiecte riscă pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani sau cu amendă.

Persoanele care doresc să organizeze un picnic și vor să facă grătar, trebuie să știe că pot aprinde focul doar în locuri special amenajate pentru asta, iar acesta trebuie supravegheat în permanență, astfel încât să nu riște incendierea vegetației din apropiere. Cei care aleg să facă grătarul în afara zonelor amenajate, sau nu supraveghează permanent focul riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Citește și: Stare de alertă în Thassos! Blackout și hoteluri evacuate de urgență din cauza incendiilor. Turiștii români, nevoiți să plece

Chiar dacă pare o metodă simplă și rapidă de curățare, arderea vegetației uscate are numeroase efecte negative precum: poluarea aerului, incendii necontrolate, distrugerea solului și a biodiversității locale, poate afecta infrastructura și cel mai periculos, poate pune în pericol viețile oamenilor și a animalelor.

Din păcate, din cauza caniculei din ultima perioadă, riscul de incendiere a vegetației de pe terenurile agricole și nu numai este foarte mare, focul putând afecta transporturile, siguranța persoanelor sau calitatea aerului. Astfel, arderea resturilor vegetale nu este doar ilegală, ci și extrem de periculoasă, amenzile putând să ajungă până la suma de 100.000 de lei, iar în cazuri mai grave se poate aplica pedeapsa cu închisoarea.