Alexandru Rafila, despre scumpirea medicamentelor: "E vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației "

Author: Diana Tilă

Alexandru Rafila

Sursa: Facebook Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre scumpirea medicamentelor generice. Iată ce sunt acestea!

Vești

proaste pentru români! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis într-o declarație despre criza medicamentelor generice, că prețurile pentru pastilele care costă până la 50 de lei vor fi actualizate cu rata inflației.

Citește și: Guvernul României a aprobat: 27 de spitale vor fi reabilitate sau construite prin PNRR

Alexandru Rafila, despre scumpirea medicamentelor: "E  vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației"

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru pastile, pentru că mai multe medicamente generice au dispărut de pe piața românească. Ministrul Sănătății a transmis că va fi adăugată taxa clawback pentru medicamentele generice la 15%. Această taxă este percepută producătorilor de medicamente ca sa acopere diferența dintre medicamentele efectiv consumate si bugetul alocat de Guvern pentru compensarea medicamentelor.

Citește și: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”

De asemenea, Alexandru Rafila a precizat că în cazul medicamentelor sub 50 de lei prețurile vor fi actualizate cu rata inflație.

„Știu că toată lumea are diverse opinii. Nu cred că discutăm de prețuri mari la medicamente în România. (…) Sunt cele mai mici din Europa. E greu de crezut că ele sunt mari de vreme ce sunt cele mai mici. (…) Există senzația falsă că medicamentele sunt scumpe.

Medicamentele nu sunt scumpe în România și cu lucrul ăsta e toată lumea de acord”, a punctat Rafila.

Ce sunt medicamentele generice?

Ministrul Sănătății a mai transmis că medicamentele generice sunt foarte diverse și reprezintă baza tratamentului pentru majoritate a pacienților. În plus, Rafila a mai precizat că 80% din medicamentele luate de pacienți sunt generice și doar 20% sunt originale.  

Medicamentul generic e cel „pentru care nu mai există un patent, adică nu e inovativ, ci e unul pe care orice fabrică de medicamente (…) poate să-l fabrice. Diferența majoră e legată de faptul că medicamentele generice sunt foarte diverse și reprezintă baza tratamentului pentru majoritate a pacienților.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

80% din medicamentele luate de pacienți sunt generice, doar 20% sunt originale. Dacă discutăm de banii alocați, doar 20% din bani finanțează această proporție de 80% din medicamente, restul de 80% din bani merg la medicamentele originale. Bolile grave au nevoie de medicamente originale.

Noi trebuie să avem o politică în care să încurajăm producția la nivel național și utilizarea medicamentelor generice. Facem lucrăm ăsta în mod concret pentru că atunci când am sosit la Ministerul Sănătății am găsit o situație sesizată de dvs – mii de produse au dispărut în ultimii 7 – 8 ani din cauza unei politici de preț păguboase care, pe de o parte, stabilea că prețul medicamentului din România trebuie să fie cel mai mic din UE sau făcea referire la anumite produse… prețul se calcula în funcție de anumite produse care, de fapt, nu existau în România. Ele de ani nu mai existau și continuam să stabilim prețul în funcție de produse care nu există, ceea ce iar nu e în regulă.

Am găsit și o situație paradoxală pentru care exista o posibilitate de infringement din partea Comisiei Europene, în sensul că medicamentele generice plăteau o taxă de clawback diferențiată: cele care erau produse în România de 15%, cele de import – 20% și această abordare nu e cea europeană”, a declarat ministrul Sănătății.

Citește și: „Le găsim foarte greu. Nu există înlocuitor”. Criză de medicamente în farmaciile din România! Pacienții luptă din ce în ce mai greu cu boala

Rafila, despre măsurile în criza medicamentelor generice

„Am făcut pași concreți în sensul că am renunțat la acele medicamente care nu existau ca referință. A fost o primă măsură pe care am luat-o și e funcțională. A doua măsură care urmează să fie luată în scurt timp și e deja în transparență decizională se referă la reducerea clawbackului încât să fie 15% pentru toate medicamentele generice.

Și mai trebuie să luăm o măsură solicitată de producători pe bună dreptate: cea de actualizarea prețurilor pentru medicamentele ieftine ”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă asta însemnă practic scumpirea respectivelor medicamente, ministrul Alexandru Rafila a răspuns: „Da, e vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației pentru medicamentele cu valoare până la 50 de lei. La medicamentele generice, 90% sunt cu valoare până la 50 de lei, sunt extrem de ieftine unele dintre ele. Adică un medicament care are preț de desfacere la farmacie de 3 lei, la care mai plătești și clawback, mai plătești și costurile de producție… el nu mai e rentabil economic și atunci producătorul pur și simplu renunță la el”.

Consecința, a precizat el, este că dispar unele medicamente, parte fiind înlocuite cu altele mai scumpe.

„Suntem acum în situația să avem un act normativ pe care-l vom adopta în următoarele săptămâni legat de partea cu clawback-ul și vom propune curând și unul legat de această actualizare cu rata inflației la medicamentele cu valoare de până la 50 de lei.

Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuarie. Cetățenii vor avea de respectat o singură condiție obligatorie

E normal să facem lucrul acesta, că aceste medicamemte tratează foarte multe boli importante (…) și nu ne permitem să nu finanțăm această activitate corespunzător încât ele să existe pe piață”, a mai declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

Ministrul a precizat că problema taxei clawback va fi rezolvată într-o lună, iar indexarea prețurilor cu rata inflației în cazul medicamentelor ieftine în prima jumătate a acestui an.