„Le găsim foarte greu. Nu există înlocuitor”. Criză de medicamente în farmaciile din România! Pacienții luptă din ce în ce mai greu cu boala

Author: Lavinia Medrea

Pacienții luptă din ce în ce mai greu cu boala

Sursa: PixaBay

Tot mai multe farmacii duc lipsă de medicamente, astfel că pacienții bolnavi caută cu disperare anumite antibiotice și pastile pentru boli cardiace și oncologice.

O femeie din Călărași a căutat peste tot nitroglicerină pentru mama ei, care suferă de boala coronariană ischemică de peste 20 de ani. 

„Am umblat prin tot oraşul, mi-am contactat toţi prietenii din toate oraşele. În Bucureşti au găsit pe internet, dar la farmacii nu erau fizic. Mi-au găsit doar la Braşov o cutie. Am fost disperată”, a mărturisit mama femeii bolnave.

Criză de medicamente în farmaciile din România

Persoanele care suferă de boli cardiace utilizează nitroglicerină în cazul crizelor anginoase. 

„La expunerea la frig, la expunerea la emoţii, în timpul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere toracică anterioară. Dacă nu au aceste medicamente, criza se poate prelungi şi se poate finaliza cu un infarct miocardic acut”, a declarat Irina Calangea, medic cardiolog. 

Citește și: Un copil de șapte ani a ajuns la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara cu o boală rară! Ce este varicela hemoragică

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

„Le găsim foarte greu, vorbim şi de nitroglicerină comprimate. Nu există înlocuitor, există comprimate cu eliberare retard, există spray, dar efectul nu este acelaşi”, a spus Beatrice Speteanu, farmacist. În jur de 30% dintre persoanele care merg în farmacii cer medicamente care nu mai există pe rafturi.  „Sandostatin deocamdată nu se găseşte, aşteptăm să primim”, a declarat un farmacist.

Pacienţii se luptă din ce în ce mai greu cu boala

Un bărbat în vârstă de 77 de ani din Bucureşti a căutat cu disperare medicamentele de care are nevoie în două farmacii, fără succes. „Aici găseam de obicei, acum nu se găseşte. Mă rog de doamne să mai încerce la alte farmacii conexe”, a spus Emil, un pacient. Întrebat ce i se întâmplă dacă nu ia aceste pastile, pacientul a spus:  „Rău, nu mor imediat, dar boala e de aşa natură încât te distruge pe dinăuntru”.

Tot mai mulți pacienți bolnavi de gripă în România! Se ia în calcul scenariul unei epidemii

Citește și: Anunț de ultimă oră al lui Alexandru Rafila! Ce se întâmplă cu epidemia de gripă în România: „Aşteptăm ca acest trend descrescător să continue”

„Pacienţii oncologici au probleme, este vorba de pachetaxel legat de albumină umană, care momentan nu se găseşte. Citostatice. A rămas criza cu ciplatinum, fosfomicina, molnuralul pentru infecţii urinare. Antibioticele, la fel”, a declarat Beatrice Speteanu, farmacist. 

Potrivit  medicamentelipsa.ms.ro, există multe medicamente pentru care producătorii au anunțat autorităţile că au probleme de fabricaţie.

 


Asiye din serialul Totul pentru familia mea a realizat un nou proiect de suflet alături de un celebru coleg de breaslă! Iată în ce ipostaze incendiare au fost surprinși și ce mesaj uluitor i-a transmis frumoasa actriță! „Te iubesc”