Alexandru Rafila critică dur decizia de a reduce programul magazinelor în weekend: „Aplicăm metode în care nu logica e pe primul loc!” Ce soluție propune?

,
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății[Sursa foto: Instagram]

Alexandru Rafila contestă decizia autorităților de a reduce programul magazinelor în zilele de weekend în București, în contextul creșterii incidenței cazurilor de coronavirus. De ce consideră că măsura nu este eficientă?


In articol:

Autoritățile din România au decis introducerea unor restricții mai severe în zonele în care rata de incidență este în creștere pentru a ține sub control pandemia de coronavirus. În acest context s-a luat decizia introducerii restricțiilor de circulație pe timpul nopții, începând cu ora 20:00 și închiderea magazinelor la ora 18:00 în zonele în care incidența este peste 4 cazuri la mia de locuitori, în zilele de weekend, în această situație fiind și Bucureștiul.

Ce crede Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, despre aceste măsuri?

Alexandru Rafila nu este de acord cu restricțiile impuse de autorități. Care este motivul?

Cu toate că autoritățile au explicat în repetate rânduri că restricțiile impuse au fost gândite pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Alexandru Rafila este de părere că noile măsuri nu fac altceva decât să provocare neliniște în rândul populației. Reprezentantul României la OMS a precizat că ar fi fost mai bine ca magazinele să se închidă doar cu jumătate de oră înaintea orei limită de circulație. 

Citeste si: Valeriu Gheorghiță, precizări despre masa de Paște în familie. În ce condiții sunt sigure aceste reuniuni?

Mai mult decât atât, Alexandru Rafila consideră că măsurile nu au fost analizate cu atenție de specialiști, ci doar a fost preluat modelul altor țări, acesta fiind motivul pentru care restricțiile nu sunt eficiente în anumite situații.

„Eu cred că nu a fost o decizie bună. Puteau să facă lucrul ăsta, ca magazinele să se închidă cu jumătate de oră înainte de ora limită de circulație, cred că era suficient. Aglomerația, de multe ori, e generată de neliniște. Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării. Benzinăriile ar trebui să vândă mai puțin alimente, s-au adaptat. Nu am făcut nimic decât să mutăm aglomerația și să concentrăm oamenii într-un anumit interval orar. Dacă lucrul acesta se întâmplă în toate zilele săptămânii, dacă crește incidența în București, atunci aglomerația va fi mult mai mare în acest interval orar. Este aceeași idee păguboasă care a stat la baza închiderii piețelor agroalimentare anul trecut, prin octombrie, când se spunea că e mai puțin riscant să mergi în supermarket decât să mergi într-o piață care era în bună parte deschisă, cu o ventilație mai bună decât un supermarket. Și atunci, oamenii s-au înghesuit în supermarket. E aceeași abordare, aceeași judecată. Eu și atunci am explicat că e mai bine să ai mai multe spații deschise și un interval mai lung de timp. Se pare că noi aplicăm metode în care nu logica e pe primul loc, ci diverse opinii ale unor oameni care au instinctiv ideea că, cu cât produci mai multe restricții, cu atât ajungi să controlezi epidemia. Din păcate, nu este așa. Eu cred că întotdeauna trebuie să existe un echilibru între măsurile pe care le iei, gradul de acceptabilitate al măsurii și efectul pe care îl au asupra sănătății publice. Probabil că această analiză referitoare la fluxurile de persoane pe ore trebuia făcută întâi, apoi să se ia decizia. Chestiunea asta creează neîncredere din partea publicului și, în loc să discutăm despre un parteneriat între populație și autorități, discutăm de două tabere opuse și atunci și scopurile de sănătate publică sunt mai greu de atins în cazul în care oamenii sunt ostili unei anumite măsuri.”, a spus Alexandru Rafila, potrivit romaniatv.net .

Alexandru Rafila nu este de acord cu închiderea magazinelor la ora 18:00
Alexandru Rafila nu este de acord cu închiderea magazinelor la ora 18:00[Sursa foto: unsplash]

În prezent, de vineri până duminică, magazinele se închid la ora 18:00, iar circulația este interzisă după ora 20:00 acolo unde rata este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori, iar unde incidența este peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, restricțiile se aplică pe durata întregii săptămâni. 

Citeste si: ULTIMA ORĂ! Florin Cîţu a spus CÂND vom scapa de restricții definitiv! Iata DATA la care va fi facut primul pas spre normalitate in România!

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Autoritatile din judetul Prahova au anuntat noi restrictii din cauza cresterii ratei de infectare cu SARS-CoV-2! Iata ce orase sunt vizate!

Un tânăr din București s-a dus la munte și a fost prins băut la volan de 2 ori într-o oră

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Prefectul Capitalei, anunț despre programul magazinelor din București: „Trebuie să vedem ce alte măsuri complementare putem lua!” Ce urmează în Capitală?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies