Alexandru Rafila a dezvăluit motivul real al închiderii școlilor: "Aceste cifre să nu fie folosite ca pretext". Care este adevărul

Author: Marina Ionescu
Medicul Alexandru Rafila
Sursa: Facebook Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei în România! Iată ce previziuni a făcut reprezentantul OMS!

Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei din România, în special despre

cât de expuși sunt copiii și adolescenții la acest virus. 

Citeste si: Vestea momentului pentru cei vaccinați. Valeriu Gheorghiță a dat detalii importante despre cea de-a treia doză împotriva COVID-19

Alexandru Rafila face apel pentru a nu se închide școlile

Recent, deputatul PSD, Alexandru Rafila, a explicat, în cadrul unei televiziuni, că cifrele referitoare la copiii infectați cu coronavirus nu sunt atât de alarmante.

Astfel, Rafila face un apel la autorități să nu folosească puținele cazuri de infectări în rândul copiilor drept scuză pentru a închide școlile.

„Populația cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani reprezintă 25% din populația României. Numărul de cazuri de infecție în rândul acestei categorii de populație este de 15%. Numărul de cazuri internate este de 4%, numărul de cazuri care sunt la ATI este de 2%.

Deci, dacă o să ne uităm ce se întâmplă la tineri și la adolescenți într-adevăr ei se îmbolnăvesc, dar numărul de cazuri care necesită internare și mai ales numărul de cazuri care necesită terapie la ATI este extrem de mic.

În mod evident există și în rândul acestei categorii de populație copii sau adolescenți care au diverse afecțiuni care predispun la complicații.”,

spune acesta.

Citeste si: Lockdown în România? Florin Cîțu, anunț clar despre carantina generală din toamnă

Alexandru Rafila a mai dezvăluit că nu se poate spune că virusul provoacă infecții mai grave la copii, decât la adulți.Acesta susține că este normal ca virusul să producă infecție într-o populație nevaccinată.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

”Mai mult decât atât, această categorie de populație în marea ei majoritate nu este vaccinată. Pe de o parte, pentru că toți copiii până la vârsta de 12 ani nu sunt eligibili pentru vaccinare, iar în rândul celorlalte categorii de adolescenți începând cu vârsta de 12 ani probabil că vaccinarea este undeva între 5 și 10% în România. Deci nu putem să afirmăm că acest virus produce infecții mai grave la copii. Este normal să producă infecție într-o populație nevaccinată.”, spune acesta.

Cele mai afectate persoane 

Mai mult, Alexandru Rafila susține că persoanele cele mai afectate sunt în continuare cele cu vârsta de peste 60 de ani, nu copiii, iar majoritatea deceselor au fost înregistrate în segmentul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani.

”Nu este niciun fel de surpriză în sensul ăsta, dar se păstrează aceeași caracteristică și inclusiv datele de la Institutul Național de Sănătate Publică arată că cei mai afectați sunt în continuare persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, acolo vedem și mortalitatea cea mai mare.

La peste 70 de ani sunt marea majoritate a deceselor, deci nu s-a schimbat profilul infecției. Ce s-a schimbat este gradul de transmisibilitate, în sensul că dacă aveam o valoare din acea bazală de reproducere undeva între 2 și 3, acum avem între în jur de 7-8 la varianta Delta pentru că se elimină o cantitate mult mai mare de virus de la persoanele infectate.”, spune reprezentantul României la OMS.

Numărul copiilor infectați nu trebuie folosit ca scuză pentru a închide școlile

În ultimele zile, circulă un zvon conform căruia autoritățile se gândesc să închidă școile. Însă, Alexandru Rafila spune să nu închidă școlile din cauza numărului mare de copii infectați cu coronavirus, deoarece lucrurile nu stau așa.

Citeste si: Se impun restricții zonal în toată România! Peste 200 de localități au intrat în scenariul roșu

”Deci nu am vrea să îl folosim, sau nu noi să folosim, să folosească alții ca și pretext pentru închiderea școlilor, nefuncționarea unor activități legate de activitățile copiilor, această poveste legată de numărul extrem de mare de cazuri grave în rândul copiilor pentru că nu este așa.

Sunt 1000 de persoane la ATI şi din astea sunt 20 de cazuri la copii așa că, toată treaba asta e legată de gravitatea infecțiilor la copiii. În momentul de față cred că este mai degrabă o încercare de a justifica închiderea școlilor în perioada următoare mai mult decât realitatea.”, spune acesta.

Este nevoie de soluții

Alexandru Rafila a declarat că trebuie găsită o soluție pentru ca cei mici să poată fi testați, pentru ca părinții să nu fie obligați să îi testeze permanent pe cei până în 12 ani.

Virusul Flurona, dubla infecție cu gripă și cu COVID-19, a ucis prima persoană

Citeste si: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face declarații despre certificatul verde în școli: „Nu este o regulă aplicabilă în şcoli”

”În mod evident trebuie găsită o soluție pentru testarea copiilor, pentru găsirea unei soluții încât să nu trebuiască să fie obligați părinții pentru copiii cu vârste cuprinse până la 12 ani să îi testeze permanent pentru că nu este posibil din punct de vedere tehnic.

Sunt milioane de copii și nu pot fi testați de două, trei ori pe săptămână. Nu există capacitate și nu mă refer la numărul de teste și la cine să facă aceste teste.”, este de părere Alexandru Rafila.