Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să dai de pomană pe 1 octombrie? E sărbătoare cu cruce roșie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 aug 2022, 23:10

Află ce trebuie să dai de pomană pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului 

Sursa: canva.com

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu cruce roșie care deschide luna octombrie. Iată ce este bine să dai de pomană pe 1 octombrie și ce trebuie să știi despre această sărbătoare.

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe 1

octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta este ultima sărbătoare importantă din an dedicată Fecioarei Maria, motiv pentru care de ea se leagă o mulțime de tradiții și superstiții. În plus, este un moment în care se face și pomenirea morților. Iată ce se dă de pomană de Acoperământul Maicii Domnului, pe 1 octombrie, dar și ce trebuie să știi înainte de împărți bucate pentru sufletul celor adormiți.

Acoperământul Maicii Domnului. Ce se dă de pomană pe 1 octombrie?

Acoperământul Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători de peste an închinate Sfintei Fecioare Maria. Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului este cinstit la data de 1 octombrie, în fiecare an, astfel că în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie.

Pe lângă tradițiile și superstițiile de care românii țin cont de Acoperământul Maicii Domnului, se spune că pe 1 octombrie este bine să se

facă pomenirea morților. Practic, în această zi sfântă se dau de pomană bucate tuturor celor nevoiași. Cu toate acestea, înainte de a da de poamnă, românii trebuie să țină cont de un aspect foarte important și anume că este vorba despre o zi de post. Acest lucru înseamnă că de Acoperământul Maicii Domnului trebuie să se împartă doar bucate de post, fiind ocolite acele produse care au în componența lor ingrediente de origine animală.

Ce se dă de pomană pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului? Din cele mai vechi timpuri, gospodinele obișnuiesc să profite de roadele toamnei pentru a prepara bucate alese. Acesta este motivul pentru care, în general, de Acoperământul Maicii Domnului se dau de pomană plăcinte cu mere sau cu dovleac.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Tot în această zi de sărbătoare mai pot fi împărțite nuci, struguri, mere, pere, gutui și tot felul de fructe de sezon, dar și haine sau obiecte care sunt folositoare în locuință. Potrivit rânduielilor bisericești, orice lucru dat de poamnă este primit, însă într-o zi de post, bucatele trebuie să nu fie de dulce, asta pentru a nu-i îndemna pe cei care le consumă să se abată de la rigorile postului.

Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, tradiții si superstiții. Ce trebuie să știi despre această sărbătoare?

CALENDAR creștin ortodox, 1 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie pentru credincioși! Ce trebuie să faci neapărat astăzi?

Acoperământul Maicii Domnului. Care este, de fapt, semnificația acestei sărbători?

Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox pe 1 octombrie, atunci când credincioșii își amintesc de Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare este ultima din an dedicată Fecioarei Maria și amintește de o minune petrecută în anul 911. Mai exact, pe 1 octombrie 911, Maica Domnului s-a arătat credincioșilor strânși la rugăciune în biserica din Vlaherne, Constantinopol. Aceasta a început să se roage alături de credincioși, stând în văzduh și lăcrimând. Sfânta Fecioară Maria i-a acoperit pe credincioși cu Sfântul Acoperământ. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. 

Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Pe ce dată are loc sărbătoarea și care este semnificația ei?