ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, tradiții si superstiții. Ce trebuie să știi despre această sărbătoare?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 sep 2021, 17:58

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 1 octombrie 

Sursa: canva.com

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie și abundă în tradiții și superstiții. Descoperă tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare cu cruce roșie.

În calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2021, prima sărbătoare importantă este cea dedicată Acoperământului Maicii Domnului.

Astfel, pe 1 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendar, ceea ce înseamnă că toți credincioșii trebuie să țină cont de mai multe tradiții și superstiții. Iată care sunt obiceiurile populare legate de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului. 

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, tradiții si superstiții de care să ții cont pe 1 octombrie

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI este una dintre cele 4 sărbători importante ale lunii octombrie.

Pentru că are o semnificație aparte pentru credincioși, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendar, ceea ce înseamnă că trebuie să i se acorde toată atenția cuvenită. Evident, de această sărbătoare se leagă mai multe tradiții și superstiții. Dacă unele dintre ele s-au mai pierdut pe măsură ce anii au trecut, altele încă sunt respectate cu sfințenie de credincioși, în special în zonele rurale ale României.

În popor se spune că la 1 octombrie, data la care este sărbătorit Acoperământul Maicii Domnului, începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că acum începe să cadă bruma. O tradiție veche spune că în ziua în care este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii ar trebui să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări.

O superstiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului, iar aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește imediat, astfel că în scurt timp vor putea avea o podoabă capilară bogată. Mai mult decât atât, se crede că în această zi nu este bine ca femeile și bărbații să îți tundă părul. Se spune că cei care fac acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.

O altă superstiție spune că dacă pe data de 1 octombrie, atunci când este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, femeile sunt gătite de nuntă, atunci căsnicia lor va fi una fericită și vor avea parte de liniște, înțelegere și foarte multă iubire.

Tradiția spune că toți gospodarii care își vor stropi vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului vor avea vite sănătoase și care nu se vor îmbolnăvi tot anul.

O altă tradiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți toți cei care au trecut în neființă. Din acest motiv se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate pregătite de gospodine. Cu toate acestea, având în vedere că este o zi de post, plăcintele nu trebuie să conțină ingrediente de origine animală, astfel că trebuie umplute fie cu mere, fie cu dovleac. 

Dacă au oaspeți la masă, gospodinele trebuie să îi servească tot cu plăcinte de post. 

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Pe ce dată are loc sărbătoarea și care este semnificația ei?

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Pe ce dată pică sărbătoarea?

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI este o sărbătoare cu cruce roșie și care este dedicată Maicii Domnului. După ce lunile august și septembrie sunt pline de sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria, la 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului este ultima sărbătoare prin care credincioșii o cinstesc pe Maica Domnului.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 1 octombrie. Este o sărbătoare importantă pentru credincioși și care amintește de minunea arătării Maicii Domnului în biserica Vlaherne din Constantinopol. 

Maica Domnului s-a arătat credincioșilor la 1 octombrie 911 și l-a rugat pe fiul ei, Iisus Hristos, să le asculte rugăciunile și să îi păzească de invazia altor popoare. Maica Domnului și-a întins acoperământul peste toți credincioșii, dorind să îi protejeze, astfel că de aici provine și numele acestei sărbători. 

CALENDAR creștin ortodox, 1 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie pentru credincioși! Ce trebuie să faci neapărat astăzi?

În calendarul creștin ortodox, data de 1 octombrie este dedicată Acoperământului Maicii Domnului, iar toți credincioșii respectă cu strictețe această sărbătoare importantă.

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna octombrie 2021