Acest fenomen neobișnuit pentru începutul toamnei, numit ciclonul Boris, a fost cauzat de o masă de aer rece care a coborât din Islanda și a adus temperaturi mult mai scăzute decât media sezonieră.
Zone din Italia și Austria au fost acoperite de zăpadă
În mai multe regiuni montane din Italia, zăpada a acoperit peisajul într-o manieră similară cu ceea ce se vede de obicei în mijlocul iernii.
Austria a fost, și ea, afectată de această schimbare radicală a vremii. În regiunile montane, ninsoarea s-a așternut consistent și a adus probleme mai ales în ceea ce privește transportul și accesul la drumurile de munte. Autoritățile au intervenit rapid pentru a preveni eventuale blocaje sau accidente, dar locuitorii și turiștii din aceste zone au fost luați prin surprindere de această vreme de iarnă, deși calendarul indică încă începutul toamnei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Când ajunge ciclonul Boris în România
Între timp, ciclonul Boris, care a cauzat aceste fenomene meteo în vestul și centrul Europei, a ajuns astăzi în vestul României.
Meteorologii români avertizează că țara noastră va experimenta o perioadă de instabilitate atmosferică severă, mai ales în regiunile vestice. Se preconizează ploi torențiale, lapoviță și chiar ninsori în zonele montane. Cantitățile de precipitații ar putea depăși 40 de litri pe metru pătrat în anumite regiuni. Astfel, va crește riscul de inundații locale, în special în zonele joase.De asemenea, în Carpații Meridionali, ploile ar putea să se transforme rapid în lapoviță și ninsoare, însoțite de rafale de vânt puternice, care vor depăși 80 km/h.
„Vineri vom regăsi astfel de fenomene în regiune vestice, la început în Banat, în Crișana, apoi se vor extinde și în celelalte regiuni, dar vor fi pe anii mai restrânse, iar sâmbătă se vor manifesta cam în toată țara”,
a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN .Sursă foto: Facebook The Stormchaser