Zona EURO, oficial IN RECESIUNE. Ce ne asteapta in viitor?

,

Cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune in al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oara in ultimii trei ani, conform unei estimari preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea. Definitia tehnica a recesiunii este doua trimestre consecutive de contractie a PIB-ului. In schimb, Uniunea Europeana (UE 27) a evitat recesiunea gratie unei cresteri modeste de 0,1% in trimestrul al treilea dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea.

In cazul Romaniei, potrivit datelor prezentate joi de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut a scazut in trimestrul al treilea din acest an, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Fata de acelasi trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana si-a revizuit in jos estimarile de crestere pentru zona euro si UE. Executivul comunitar estimeaza ca zona euro va inregistra o contractie a Produsului Intern Brut de 0,4% in acest an si un avans timid de 0,1% in 2013. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Bruxelles-ul mizeaza pe un recul al PIB de 0,3% in acest an, urmat de o crestere de 0,4% in 2013. Situatia ar urma sa se imbunatateasca abia in 2014 cand se estimeaza o crestere de 1,6%.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Curs valutar BNR vineri, 26 februarie 2021. Ce se întâmplă cu principalele monede la final de săptămână?

VIDEO ALERTĂ în Golful Oman: Explozie pe o navă comercială israeliană, se pare că Iranul ar fi implicat

Boala cruntă de care suferă Simona Halep. S-a aflat abia acum. Ce se va întâmpla în perioada următoare cu sportiva

Curs valutar BNR joi, 25 februarie 2021. Euro și dolarul, în scădere față de ziua precedentă

Curs valutar BNR miercuri, 24 februarie 2021. Leul câștigă teren în fața monedei europene

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies