// Ziua internațională a pisicii // 5 curiozități despre pisici

,
Ziua internațională a pisicii
Ziua internațională a pisicii[Sursa foto: pexels.com]

Ziua internațională a pisicii se sărbătorește în fiecare an pe 8 august. Ziua internațională a pisicii e atât o sărbătoare, cât și o zi de conștientizare.


In articol:

Ziua internațională a pisicii a apărut ca o metodă de celebrare a celui mai popular animal din lume. Se estimează că la nivel mondial sunt în jur de 500 de milioane de pisici.

Ziua internațională a pisicii a fost făcută, în afară de celebrarea celui mai popular animal din lume, și pentru conștientizarea de către oameni a nevoilor pe care le au pisicile. Totodată, este considerată și o zi de luptă contra abuzurilor asupra pisicilor.

Ziua internațională a pisicii: Cum a apărut

Ziua internațională a pisicii a apărut în 2002. Inițiativa a aparținut Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare — IFAW). Acesta, împreună cu alte grupuri de susținere a animalelor, au propus ca sărbătoarea să aibă loc la data de 8 august.

Deși Ziua internațională a pisicii a fost stabilită pentru 8 august, în unele zone din Europa se serbează pe 17 februarie, iar în Rusia se celebrează pe 1 martie.

În Statele Unite există o zi națională a pisicii, care se sărbătorește pe 29 octombrie.

În lume există circa 60 de rase de pisici, în Europa cea mai răspândită rasă fiind cea cu blană scurtă.

Prietenia dintre om și pisică există de peste 9.000 de ani, iar studiile au arătat că deținerea unei pisici are un loc benefic în tratarea unor afecțiuni mentale, precum depresia.

Pisicile se sarbatoresc pe 8 august
Pisicile se sărbătoresc pe 8 august[Sursa foto: pexels.com]

Ziua internațională a pisicii: În Egiptul antic uciderea unei pisici era pedepsită cu moartea!

Abuzurile asupra animalelor în general, și asupra pisicilor în special, s-a intensificat în ultimii ani, ceea ce a și dus la crearea Zilei internaționale a pisicii, o zi nu numai a celebrării acestui animal iubitor și inteligent, ci și a conștientizării abuzurilor asupra pisicilor din întreaga lume.

În Egiptul antic pisica era divinizată, iar uciderea ei era pedepsită cu moartea. În mitologia egipteană se considera că pisicile aveau o influență benefică asupra sănătății și asupra căsătoriei stăpânilor lor. După moarte pisicile erau mumificate şi îngropate în gropi sacre, adesea cu provizii de şoareci mumificaţi. Egiptenii țineau în antichitate doliu atunci când le murea pisica, întreaga familie plângând și trebuind să își radă sprâncenele în semn de omagiu.

Citeste si: Sarbatoare importanta, luni, 2 august 2021. Este praznuit un mare Sfant Mucenic, facator de minuni! Rugaciunea care se rosteste in perioada de post!

Ziua internațională a pisicii. 5 curiozități despre pisici

Iată 5 curiozități foarte interesante despre pisici:

  • Pisicile văd mult mai bine decât oamenii noaptea. Ele pot vedea chiar și de cinci ori mai bine decât oamenii când e întuneric, mai ales dacă ținta lor se află în mișcare
  • O pisică domestică sănătoasă poate atinge viteza de 31 km/h. Aceasta nu poate fi atinsă însă decât un singur minut.
  • Pisicile pot sări de cinci ori lungimea propriului corp! Aceasta echivalează cu o săritură de lungimea unui bazin!

  • Unei pisici i se lungește viața cu 2-3 ani dacă este sterilizată. De aceea este recomandat ca ele să fie sterilizate de către stăpânii lor.
  • Pisicile sunt cele mai active dimineața și seara

O pisică poate trăi între 12-15 ani dacă este îngrijită adecvat. Din păcate, există multe pericole care îi scurtează de multe ori viața, printre care accidentele de mașini, otrăvirea, boala sau chiar uciderea, de către un alt animal și, din nefericire, deși este pedepsit prin lege acest lucru, și de către om.

Citeste si: Ziua internațională a berii 2021: Când se sărbătorește anul acesta berea în întreaga lume

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un arhitect spulberă mitul vieţii de 5 stele de la Cluj: „Trăim într-o sărăcie generalizată”

Sarbatoare importanta, luni, 2 august 2021. Este praznuit un mare Sfant Mucenic, facator de minuni! Rugaciunea care se rosteste in perioada de post!

Video| Fostul avocat al lui Trump, Rudy Giuliani: 'Începem să trăim într-un stat fascist'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

De ce sunt interzise nunțile și botezurile în marile posturi ale ortodocșilor

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies