Zile libere Paște ortodox și catolic 2022. Câte zile libere legale vor avea românii în acest an cu ocazia sărbătorilor pascale

,
zile libere paste 2022

Minivacanță de 4 zile de Paște pentru români 

[Sursa foto: PixaBay]

Codul muncii prevede ca românii să primească mai multe zile libere de Paște. Iată câte zile libere leage sunt acordate de Paștele ortodox și catolic în 2022.

De Paștele ortodox și catolic, românii primesc zile libere, astfel că în preajma sărbătorilor pascale, angajații de la stat și de la privat se bucură de o minivacanță de 4 zile. Iată care sunt zilele libere de Paște ortodox 2022, dar și când vor avea liber românii care sărbătoresc Paștele catolic.

Zile libere Paște catolic 2022. Minivacanță de 4 zile pentru români

În anul 2022, Paștele catolic este sărbătorit cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox. Acest lucru înseamnă că toți românii care sărbătoresc Paștele catolic 2022 se vor bucura de zile libere la jumătatea lunii aprilie. Pentru că Paștele catolic pică pe 17 aprilie 2022, angajații de la stat și de la privat vor beneficia de mai multe zile libere, după cum urmează:

 • 15 aprilie- Vinerea Mare
 • 17-18 aprilie- prima și a doua zi de Paște

Fie că sunt angajați la stat, fie că lucrează la privat, românii care sărbătoresc Paștele catolic vor beneficia de o minivacanță de 4 zile, urmând să se întoarcă la job pe data de 19 aprilie.

Zile libere Paște ortodox 2022. 4 zile libere pentru angajații de la stat și de la privat

Paștele ortodox 2022 este sărbătorit pe data de 24 aprilie, ceea ce înseamnă că toți creștinii ortodocși vor avea parte de zile libere în prejama sărbătorii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. În 2022, angajații care sărbătoresc Paștele ortodox vor beneficia de 4 zile libere. Mai exact, aceștia vor fi liberi în Vinerea Mare, pe 22 aprilie, dar și pe 24 și 25 aprilie, prima și a doua zi de Paște. La aceste 3 zile libere legale se adaugă și ziua de sâmbătă, ceea ce înseamnă că angajații vor avea o minivacanță de 4 zile. 

 • 22 aprilie: Vinerea Mare
 • 24-25 aprilie- prima și a doua zi de Paște

Ce se întâmplă în cazul în care un angajat primește zile libere atât de Paștele ortodox, cât și de Paștele catolic? 

În situația în care un angajat primește zile libere și de Paștele ortodox și de Paștele catolic, acesta va trebui să recupereze liberele primite suplimentar, programul urmând să fie stabilit alături de angajator. 

Mai mult, în cazul în care angajații lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă și sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale, mai exact de Paștele ortodox sau catolic, aceștia vor primi fie zile libere în următoarele 30 de zile, fie un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Dacă angajatorul refuză să ofere aceste beneficii angajatului riscă amenzi de până la 10.000 de lei. 

zile libere paste ortodox 2022

Românii care sărbătoresc Paștele ortodox vor fi liberi în perioada 22-25 aprilie 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum va fi vremea de Paște în 2022. Prognoza meteo pentru 24 aprilie 2022. Regiunile în care ar putea să plouă

Libere legale 2022. Câte zile libere mai au românii până la finalul anului 2022?

Potrivit Codului muncii, în fiecare an, românii beneficiază de 15 zile libere legale, acestea fiind acordate cu ocazia sărbătorilor importante de peste an. În 2022, din cele 15 zile libere legale, doar 9 pică în timpul săptămânii, iar restul în zilele de weekend. Până la finalul anului, românii vor mai beneficia de 12 zile libere legale. Iată calendarul complet al zilelelor libere legale pentru anul 2022:

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
 • 22 aprilie — Vinerea Mare,
 • 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
 • 1 mai — Ziua Muncii
 • 1 iunie — Ziua Copilului
 • 12 iunie (duminică)- Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
 • 1 decembrie — Ziua Națională a României
 • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Citeste si: Vacanța de Paște 2022. Când intră elevii în vacanță în această primăvară și câte zile libere vor avea

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022?

Poți rămâne fără banii de pe card și fără ca hoții să aibă acces fizic la el

Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022?

Floriile 2022, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies