Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022?

,
pastele ortodox 2022
Descoperă când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2022[Sursa foto: canva.com]

Află când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2022. Iată datele exacte la care va fi sărbătorită Învierea Mântuitorului în acest an.


In articol:

În timp ce Crăciunul pică în fiecare an la

o dată fixă, Paștele Ortodox și cel Catolic pică la date diferite, având în vedere că momentul Învierii Domnului este calculat în funcție de echinocțiul de primăvară și prima lună plină care îi urmează. Iată când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022.

PAȘTE 2022. Pe ce dată pică Paștele Ortodox în anul 2022?

PAȘTE 2022 sau  sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine pentru acest moment. Paștele Ortodox pică în fiecare an la o dată diferită, având o modalitate mai specială de calcul. Cu toate acestea, un singur aspect se păstrează de la an la an și anume ziua în care cade Paștele, aceasta fiind întotdeauna duminica.

PAȘTE Ortodox va pica destul de devreme în anul 2022. Dacă în alți ani credincioși au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos în luna mai, în 2022, Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie. 

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

paste 2022
Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie în 2022[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022. Duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

PAȘTE 2022. Când pică Paștele Catolic în anul 2022?

Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Română nu sărbătoresc în aceeași zi Paștele, astfel că cea mai importantă sărbătoare a creștinătății cade în date diferite pentru catolici și ortodocși. În anul 2022, Paștele Catolic pică mai devreme decât Paștele Ortodox, mai exact pe data de 17 aprilie.

Citeste si: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 29 august?

Cum se calculează data la care este sărbătorit Paștele?

Că Paștele Ortodox și cel Catolic pică în fiecare an la o dată diferită nu mai este un secret pentru nimeni, însă sunt destul de puțini cei care știu cum se calculează data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului. Practic, există un algoritm de calcul care a fost stabilit în primul conciliu de la Niceea. Acest algoritm de calcul spune că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. Astfel, în funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.

De ce catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele la date diferite?

Foarte rar se întâmplă ca Paștele Catolic și cel Ortodox să pice în aceeași zi, iar explicația este cât se poate de simplă. Chiar dacă însemnătatea sărbătorii este aceeași pentru credincioșii celor două biserici, data Paștelui este diferită pentru că Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă se ghidază după două calendare diferite. 

Biserica Catolică ia în calcul calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă  se ghidează după calendarul iulian. Automat, echinocțiul de primăvară cade în date diferite și de aici diferențele apărute între data la care este sărbătorit Paștele Catolic și cel Ortodox.

Când pică Paștele Ortodox în următorii ani?

Dacă îți dorești să ai o imagine de ansamblu, atunci trebuie să știi când pică Paștele Ortodox nu doar în 2022, ci și în următorii ani:

Paște Ortodox 2023:16 aprilie

Paște Ortodox 2024: 5 mai

Paște Ortodox 2025: 20 aprilie

Paște Ortodox 2026: 12 aprilie

Paște Ortodox 2027: 2 mai

Paște Ortodox 2028: 16 aprilie

Paște Ortodox 2029: 8 aprilie

Paște Ortodox 2030: 28 aprilie

Când pică Paștele Catolic în următorii ani?

Paște Catolic 2023: 9 aprilie

Paște Catolic 2024: 31 martie

Paște Catolic 2025: 20 aprilie

Paște Catolic 2026: 12 aprilie

Paște Catolic 2027: 2 mai

Paște Catolic 2028: 16 aprilie

Paște Catolic 2029: 8 aprilie

Paște Catolic 2030: 28 aprilie

Citeste si: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face? Interzis să faci aceste lucruri pe 29 august

 

Citește-ne pe

Citește și:

Dana Rogoz, în costum de baie: „Ţi se văd coastele”

Tocmai acum s-a aflat! Ce salariu are un preot în România. Câți bani ia, de fapt, de la stat

Nicolae Ciucă bate cu pumnul în masă: Evaluarea miniștrilor se face la nivelul premierului

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Câți bani trebuie să dai la biserică la o nuntă sau la un botez

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies