Zile libere de la stat de Revelion 2023. De câte zile libere beneficiază angajații la început de 2023

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 09 dec 2022, 15:19

Zile libere de Revelion 2023

Sursa: unsplash

De Revelion 2023, românii beneficiază de mai multe zile libere de la stat. Anul 2023 începe cu o minivacanță atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat.

De Revelion 2023 se acordă zile libere, conform prevederilor Codului muncii.

Iată câte zile libere de la stat au angajații de Revelion 2023 și de ce vacanța va fi mai scurtă în acest an. 

Zile libere de la stat de Revelion 2023. Câte zile vor avea liber angajații la început de an? 

Anul 2023 începe cu o minivacanță pentru angajați, fie că lucrează la stat, fie că activează în domeniul privat. La început de an, mai exact de Revelion 2023, angajații primesc mai multe zile libere.

Conform Codului muncii, angajații au parte de două zile libere de Anul Nou, mai exact 1 ianuarie și 2 ianuarie, prima și a doua zi din an. Cu toate acestea, având în vedere că 1 ianuarie pică într-o zi de duminică în acest an, zi care oricum era liberă, salariații vor avea liber doar luni, pe 2 ianuarie 2023. Astfel, de Revelion 2023, angajații vor beneficia doar de o zi liberă, fiind vorba despre o minivacanță de 3 zile, în perioada 31 decembrie 2022-2 ianuarie 2023. 

Există un proiect de lege care prevede ca zilele libere legale care pică în weekend să poată fi recuperate în cursul săptămânii, însă acesta nu a fost aprobat, motiv pentru care se află în continuare în stadiul de proiect. În cazul în care legea ar intra în vigoare, românii ar putea beneficia de toate cele 15 zile libere legale de la stat, indiferent de ziua săptămânii în care pică acestea.  

Iată de câte zile libere legale vor beneficia românii în 2023 și cum pică acestea:

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
 • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
 • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
 • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
 • 1 mai (luni): Ziua Muncii
 • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
 • 4 iunie (duminică): Rusalii
 • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
 • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
 • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
 • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

În cele 15 zile libere legale oferite de stat, angajații nu își desfășoară activitatea. Excepție fac acele persoane care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă. În cazul lor, angajatorul este obligat să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile lucrătoare sau să ofere un spor la salariu pentru zilele libere legale lucrate, spor ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. În cazul în care încalcă legea, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. 

Citește și: Zile libere de Bobotează și de Sf. Ioan Botezătorul. Românii ar putea primi încă două zile libere în plus, în timp ce alte țări deja au zi liberă data de 7 ianuarie

Zile libere de la stat de Revelion 2023. De câte zile libere beneficiază angajații la început de 2023

Citește și: Rusalii 2023. Pe ce dată pică Rusaliile în 2023, sărbătoarea care mai poartă numele de Pogorârea Sfântului Duh. Ce semnificație are în realitate

Revelion 2024. Câte zile libere vor avea salariații în 2024? 

Dacă de Revelion 2023 va fi vorba doar despre un weekend prelungit, având în vedere că doar ziua de 2 ianuarie pică în cursul săptămânii, la început de 2024, angajații se vor bucura de mai multe zile libere. 1 ianuarie și 2 ianuarie pică în zilele de luni și marți în anul 2024, ceea ce înseamnă că de Revelion 2024, angajații de la stat și de la privat vor avea 4 zile libere legale.

Citește și: Cât costă un Revelion în România în 2022. Ce destinații pot alege românii pentru noaptea dintre ani

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies