Zile libere 2023. Se acordă 3 zile libere în plus în anul 2023 pentru anumite categorii de angajați

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 04 iul 2023, 02:10

Românii ar putea beneficia de 3 zile libere în plus în 2023

Sursa: unsplash

Românii care lucrează la stat ar putea beneficia de 3 zile libere în plus în anul 2023, pe lângă cele 15 oferite deja de stat. Când vor avea liber românii în anul 2023?

Vești bune pentru bugetari.

În anul 2023, angajații de la stat ar putea beneficia de zile libere în plus, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Când s-ar putea acorda zilele libere în 2023?

3 zile libere în plus pentru angajații de la stat. Când vor avea liber în 2023? 

În anul 2023, angajații de la stat ar putea avea parte de trei zile libere în plus față de cele 15 zile libere oferite de stat cu ocazia sărbătorilor legale.

Guvernul își propune să lege de weekend anumite zile libere, astfel încât românii să aibă parte de minivacanțe și să se bucure de mai mult timp liber.

Potrivit proiectului de HG pus în dezbatere publică, se dorește ca în anul 2023 să se facă „punți” cu Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului. Toate cele trei sărbători pică în apropierea weekendului, motiv pentru care autoritățile au considerat că se pot face „punți”, astfel încât să se organizeze 3 minivacanțe, potrivit avocatnet.ro.

Mai exact, Ziua Unirii Principatelor Române pică pe 24 ianuarie, într-o zi de marți, iar în proiectul de lege este trecut ca și ziua de 23 ianuarie să fie liberă.

În 2023, Ziua Copilului pică joia, iar ziua de 2 iunie ar putea fi liberă, iar Adormirea Maicii Domnului cade marțea, ceea ce înseamnă că românii ar putea avea liber și pe 14 august. Astfel, cele trei zile libere în plus de care ar putea beneficia angajații de la stat sunt 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Autoritățile au precizat că dacă se vor acorda, aceste zile libere vor fi recuperate ulterior, fiind menționate și datele când se va întâmpla acest lucru: 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.

Citește și: Oana Zăvoranu, părăsită când a dat de greu? Vedeta recunoaște că se confruntă cu probleme financiare

Pentru ca cele trei zile libere în pus să le fie acordate angajaților de la stat este nevoie ca proiectul de lege să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Citeste si: 2 decembrie 2022, zi liberă pentru români. Ce angajați vor avea parte de o minivacanță de 5 zile la final de noiembrie

Citeste si: După vacanță, elevii intră în minivacanță. Când și cu ce ocazie se închid școlile

Cine nu va beneficia de cele trei zile libere în plus în 2023?

Cele trei zile libere în plus nu se vor putea acorda angajaților din domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, dar nici magistraților și angajaților din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023.

Structura anului școlar 2023-2024: Când au elevii prima vacanță?

În plus, doar bugetarii vor beneficia de aceste zile libere în plus în anul 2023. Pentru ca angajații de la privat să fie liberi în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august este nevoie de o decizie internă la nivel de companie. În cazul angajaților de la privat, în situația în care vor beneficia de cele trei zile libere în plus, angajatorul poate stabili ca aceste zile să fie recuperate sâmbăta, să se muncească peste program pentru recuperarea zilelor sau ca aceste zile libere să nu fie recuperate.

Câte zile libere au românii în anul 2023? 

În 2023, românii beneficiază de 15 zile libere legale. Dintre acestea, 12 pică în cursul săptămânii și doar 3 în weekend. Iată care sunt zile libere oferite de stat:

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
 • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
 • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
 • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
 • 1 mai (luni): Ziua Muncii
 • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
 • 4 iunie (duminică): Rusalii
 • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
 • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
 • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
 • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Citeste si: Este oficial: Un nou tip de concediu a fost introdus în România! Pentru ce primesc angajații 5 zile libere pe an

 


Larisa, acuzații dure la adresa Lorenei! „Nu e asumată! Nu își asumă greșelile foarte mari pe care le-a făcut!” Vechiul lor conflict s-a reaprins în Casa iubirii și au ieșit la iveală detalii uluitoare!