Zi decisivă pentru aderarea României la Schengen. UE votează, Austria se opune. Lucian Bode, optimist înainte de votul privind aderarea la Schengen

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 08 dec 2022, 13:30

Ore decisive pentru aderarea României la Schengen. Începând cu ora 13:25, ora României, se va tranșa aderarea la Schengen a țării noastre.

România așteaptă de 15 ani, de la intrarea în Uniunea Europeană, și intrarea în zona Schengen, care permite o mai liberă circulație în cadrul blocului european. Joi, 8 decembrie, când are loc ședința Consiliul Justiție și Afaceri Interne, aflăm dacă România intră sau nu în Schengen.

Citește și: Sanse slabe pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen înainte de votul cheie de la Bruxelles?

Update ora 13:25. Ministrul austriac de interne: Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen

„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est.  Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria.

Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”,
a declarat acesta, pentru presa austriacă, înaintea ședinței JAI.

Update ora 12:45. Germania susține candidatura Bulgariei, Croației și României de a adera la spațiul Schengen 

Germania susține candidatura Bulgariei, Croației și României de a adera la spațiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul german de interne Nancy Faeser, adăugând că nu împărtășește opoziția Austriei față de extinderea zonei de călătorie fără vize, potrivit agenției  Reuters.

„Nu pot înțelege poziția Austriei în această privință”, a declarat Faeser reporterilor înainte de discuțiile cu omologii săi din UE.

„Știu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă”.

Ea a adăugat: „Vom sprijini Croația, România și Bulgaria, toate trei”.

Zi decisivă pentru aderarea României la Schengen. UE votează, Austria se opune 

Uniunea Europeană susține aderarea României, dar Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a propus miercuri, 7 decembrie, într-o ședință cu ușile închise a PPE, luna martie 2023 ca posibilă dată de aderare a României la spațiul Schengen, potrivit G4Media.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Mă declar surprins dacă se va întâmpla. Misiunea noastră e să ne apărăm companiile. Temele ar trebui să rămână separate, economia cu economia și securitatea cu securitatea”, a spus cancelarul Nehammer, potrivit sursei citate.

Citește și: Respingerea României, Bulgariei și Croației la Schengen va slăbi UE!

”Înțeleg că se face din ce în ce mai mare presiune pe companiile austriece din România, care sunt angajatori importanți, investitori mari.

E o temă de economie politică, nu de securitate. Am informat și am cerut că dacă vor exista situații în care firmele austriece vor fi supuse la presiuni, ele trebuie să informeze imediat. Am informat și misiunile internaționale, iar misiunea noastră e să ne apărăm companiile. Mă declar surprins de o asemenea manieră de acțiune dacă așa se va întâmpla, pentru că UE e mai mult decât Schengen. Noi am aderat la o uniune economică și temele ar trebui să rămână așa cum sunt: economia cu economia și securitatea cu securitatea. E o problemă nu doar a Austriei, ci e europeană”, a spus Nehammer.

Lucian Bode, optimist înainte de votul privind aderarea la Schengen

Ministrul român de interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineață la Bruxelles că este încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România în ce privește aderarea la spațiul Schengen, precizând și că „vom accepta orice compromis în interesul României”.

„În acest moment intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare a României și Bulgariei”, a spus Bode adăugând că, „funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de interne (din Consiliul JAI) lucrurile vor evolua într-o direcție sau alta”.

„În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen așa cum cer reglementările în domeniu”, a subliniat el.

„Am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria, ne dorim să intrăm împreună, dar interesul nostru este mai presus de orice: România trebuie să intre începând cu 2023.

România va solicita un singur lucru- respect.(...) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la Schengen”, a subliniat el.

Citește și: De ce se opune Austria aderării României la Spațiul Schengen. Motivele invocate de cancelarul austriac, Karl Nehammer

Ministrul român a spus că România este pregătită să pună în aplicare varianta cea mai optimistă:

„Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie, România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră, aşa cum prevede această decizie, pentru că am discutat şi am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest, pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia".

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!