Yoga, Pilates, tai chi, qigong - ce este mai bine pentru mine?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 dec 2022, 17:14

Practicile de mindfulness și de mind-body sunt subiecte de actualitate, mai ales de când pandemia Covid-19 a adus cu ea niveluri crescute de stres și anxietate

Sursa: PixaBay

Practicile de mindfulness și de mind-body sunt subiecte de actualitate, mai ales de când pandemia Covid-19 a adus cu ea niveluri crescute de stres și anxietate

Practicile de mindfulness și de mind-body sunt subiecte de actualitate, mai ales de când pandemia Covid-19 a adus cu ea niveluri crescute de stres și anxietate.

În SUA, unele dintre cele mai populare exerciții minte-corp sunt yoga, Pilates, qigong și tai chi. Toate aceste patru sunt terapii care integrează mișcarea, exercițiile de respirație și meditația pentru a vă îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, conștiința de sine și creșterea spirituală.

Toate aceste practici vă pot îmbunătăți forța, echilibrul, flexibilitatea, postura și atenția, spun experții. În plus, studiile au arătat că toate, sau unele, pot avea un impact pozitiv asupra problemelor de sănătate, inclusiv abuzul de substanțe, bolile pulmonare, diabetul, boala Parkinson, artrita și durerile de spate.

De exemplu, s-a constatat că qigong-ul a îmbunătățit calitatea vieții, calitatea somnului, echilibrul, forța de prindere a mâinilor, flexibilitatea trunchiului, tensiunea arterială și ritmul cardiac în repaus într-un studiu din 2017 publicat în revista Evidenced-Based Complementary and Alternative Medicine. Iar în cadrul unui alt studiu, publicat în 2013 în revista Psychiatric Clinics of North America, s-a constatat că tai chi și qigong reduc depresia, stresul, anxietatea și tulburările de dispoziție.

Ce inseamna fiecare?

Înainte de a încerca să determinați care practică vi se potrivește cel mai bine, aflați câte ceva despre fiecare dintre ele. Yoga este o practică străveche legată de hinduism. Ea a luat naștere în ceea ce astăzi este India, apoi a fost introdusă în Statele Unite la sfârșitul anilor 1800. Yoga asociază diverse posturi cu tehnici de respirație, de obicei într-un format lent.

Există numeroase forme de yoga, inclusiv întorsături moderne, cum ar fi hot yoga și goat yoga, dar în SUA, majoritatea oamenilor învață hatha yoga, una dintre cele mai de bază versiuni.

 

Pilates este o practică mult mai recentă, creată de imigrantul german Joseph H. Pilates, care a introdus-o în SUA în anii 1920. Pilates se concentrează pe întinderea și întărirea corpului, concentrându-se în același timp pe respirație și meditație. Este practicat de obicei în clase de grup pe saltea sau în clase mici de reformer, care folosesc echipamentul universal reformer, inventat de Joseph Pilates.

 

Mulți experți consideră că qigong-ul, care își are originea în China, este practicat de mii de ani. La fel ca yoga și Pilates, qigong-ul integrează, de asemenea, posturi fizice cu tehnici de respirație și atenție, dar în secvențe de mișcări fluide care sunt, în general, mai blânde și mai lente.

Aceste mișcări pot fi executate atât în picioare, cât și așezat, și există mii de posturi diferite care pot fi înșirate împreună. De asemenea, puteți practica qigong-ul ca o singură mișcare care se repetă la nesfârșit, iar uneori este chiar doar o concentrare pe respirație fără nicio mișcare.

 

Tai chi este o versiune de qigong și una dintre cele mai populare iterații din întreaga lume. Asemănător cu o artă marțială, se concentrează pe mișcări specifice care sunt înșirate împreună într-o rutină stabilită și adesea efectuate în aer liber. Qigong-ul este cel mai simplu și mai adaptabil dintre cele două, concentrându-se mai mult pe cultivarea energiei cunoscute sub numele de chi sau qi, în timp ce tai chi pune mai mult accent pe forma fizică și necesită mai multă disciplină.

Cum să alegeți cea mai bună practică pentru dumneavoastră

Care dintre ele este cea mai bună pentru dumneavoastră?

"Toate acestea sunt mișcări pentru oricine; chiar sunt", a declarat Dr. Vincent Minichiello, profesor asistent și medic de sănătate integrativă la Universitatea din Wisconsin-Madison. "Sunt mișcări pentru persoanele care doresc să acorde prioritate mișcării corpului într-un mod blând și vindecător."

Există totuși câteva diferențe de luat în considerare. "Studiourile de yoga sunt probabil mai accesibile decât locurile de practicare a Pilates, tai chi sau qigong, așa că poate asta este ceea ce faceți voi", a spus Minichiello. El însuși student la tai chi, Minichiello a remarcat că unele persoane pot considera că memorarea mișcărilor sale este o provocare, așa că qigong-ul mai simplu ar putea fi mai potrivit.

"Qigong-ul poate fi practicat și întins și chiar prin vizualizare", a spus el, "așa că, dacă vă este greu să vă mișcați corpul, puteți exersa mișcările vizualizându-le."

Pilates poate comporta un risc mai mare de rănire decât celelalte, a declarat Lauren K. Baker, un antrenor personal certificat cu sediul în New York, deoarece mișcările sale necesită mult control, precizie și forță de bază.

Tai chi necesită mult spațiu și, de preferință, în aer liber, ceea ce poate fi un impediment pentru unii. De asemenea, mișcările pot fi dureroase la început. "Un beneficiu al qigong-ului este că eliberează energia stagnantă", a spus Baker, "dar epurarea energiei negative din corp poate duce la oboseală, greață, durere sau o ușoară durere de cap."

Dacă sunteți atras de Pilates, asigurați-vă că începeți un curs individual cu un instructor foarte priceput, a declarat Jessica Schatz, un maestru instructor certificat de Pilates și profesor de yoga din Los Angeles. "Problema cu Pilates este că nu este o marcă înregistrată, așa că oricine poate folosi numele. Oameni care spun că îl practică de ani de zile vin la mine răniți."

Mai confuz decât înainte? Poate că nu trebuie să alegeți unul dintre cele patru. Schatz a spus că de multe ori își pune clienții să practice pur și simplu trei respirații complete și conștiente atunci când se trezesc dimineața.

Citește și: Top 6 Sfaturi pentru a ține durerile de spate la distanță!

Citește și: Tulburare de Personalitate Borderline (BPD)- Ai fi surprins cate persoane o pot avea!

Citește și: Care sunt cele mai întâlnite tipuri de tulburări mintale și cum pot fi tratate

Britney Spears, mamă pentru a treia oară! Artista așteaptă un copil cu Sam Asghari: ”Dacă sunt doi acolo”

 

 

 

 


Cookies