Viitorul industriei cinematografice: Filmele verticale smartphone-friendly

În ultimii ani a crescut numărul de smartphone-uri conectate la Internet și de aceea a apărut și necesitatea de conținut vertical, chiar și pe rețelele de socializare. O nouă tendință în următorii ani este cea a videoclipurilor și filmelor în format vertical.

Timur Bekmambetov este regizorul rus care a lucrat la un proiect de film în format vertical – "Dead Of Night". Acesta a fost filmat pentru Snapchat. Este vorba despre o adolescentă care face tot posibilul să scape de o apocalipsă zombie.

Cineastul lucrează acum la primul blockbuster în format vertical din lume. Este vorba despre filmul "V2, Escape From Hell", care redă o poveste despre un pilot sovietic capturat, care va deturna o aeronavă, în scopul de a conduce o evadare dintr-un lagăr german de concentrare. Acest film va apărea în anul 2021, este inspirat din evenimente reale și va fi realizat în două versiuni: una în limba rusă și una în limba engleză. 

Regizorul a realizat deja scurtmetraje originale verticale pe platforma sa și dorește să facă acest film complet în format vertical. El vede deja desfășurarea filmelor din perspectiva unui computer, tabletă sau smartphone. Filmele vor fi proiectate în acest fel, având în vedere publicul numeros de smartphone.

China a produs deja videoclipuri pe verticală pentru smartphone

Companiile chineze au experimentat deja videoclipurile în format vertical. Ele au creat videoclipuri pentru smartphone-uri, pentru iubitorii de dramă. Tencent a lansat încă din anul 2018 seriale scurte, alcătuite din câteva episoade, de câteva minute: "My Boyfriend-ish Sister" și "My Idiot Boyfriend".

Aceste videoclipuri sunt special create pentru ecranul telefoanelor mobile. Ele durează puțin, între 2-5 minute și sunt în general drame sau comedii. În viitor, se preconizează că videoclipurile vor reprezenta aproximativ 80% din traficul pe Internet.

În luna aprilie a anului 2020, va fi lansată și o serie de filme și seriale pe platforma Quibi, cu episoade de 7-10 minute. Steven Spielberg a pregătit în acest sens o serie de filme horror, care vor putea fi vizionate noaptea.

Popularitatea smartphone-urilor va influența modul în care va fi creat și urmărit filmul

Utilizatorii de smartphone vor putea viziona videoclipuri și filme la distanță, chiar dacă în această perioadă pandemia de coronavirus a dus la închiderea cinematografelor și a unor producții de filme din întreaga lume. Datorită cineastului rus Timur Bekmambetov, în anul 2021 va apărea primul blockbuster format vertical din lume, "V2, Escape From Hell". Acest film este o dramă despre pilotul Mikhail Devyatayev, din Al Doilea Război Mondial, un film într-un format vertical.  

Regizorul nu a fost speriat de coronavirus și a filmat deja o secvență de film, în luna martie a acestui an. Filmarea s-a realizat într-o garsonieră din St. Petersburg. În final, filmările vor fi transmise pe rețelele de socializare, pentru a fi vizionate de utilizatori.

Filmul este realizat special pentru spectatorii de smartphone-uri, care sunt interesați de astfel de lungmetraje în format vertical.

Regizorul Timur Bekmambetov este cunoscut deja mai ales pentru filmele sale: "Abraham Lincoln - Vampire Hunter" (2012) și "Profile" (2018).

În 2019, MTS (Mobile TeleSystems) din Rusia a anunțat că va produce conținut pentru propriul serviciu video, însă nu a dat detalii. Se știe doar că filmul "V2, Escape From Hell" a  regizorului rus va fi primul proiect. Până în anul 2023, MTS a planificat să devină lider pe piața serviciilor video, în ceea ce privește numărul de abonați.

Realizarea de filme pentru smartphone-uri este viitorul industriei cinematografice, dar asta nu înseamnă că va fi afectată mult cinematografia. Cert este că filmarea filmelor pe smartphone-uri va deveni un lucru obișnuit, care va fi folosit de regizori începători dar și de cei consacrați.

Se pare că popularitatea smartphone-urilor va influența modul în care va fi creat filmul și modul în care este urmărit. Oamenii sunt din ce în ce mai încântați să-și folosească telefonul mobil pentru a vedea filme și videoclipuri, să cumpere accesorii cât mai interesante pentru acesta, cum sunt variantele de huse Ringke. Acest fenomen va lua în următorii ani amploare și va deveni un real concurent al cinematografelor.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setari de confidentialitate