Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii se țin cont în acordarea lor

Author: Diana Bostan

Ministerul Educației lansează bursa de reziliență

Sursa: Pixabay

Ministerul Educației lansează o nouă formă de bursă destinată elevilor. Obiectivul acestei măsuri este de a stimula elevii cu performanțe medii să-și îmbunătățească rezultatele școlare.

Vești bune pentru elevi! Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii vor beneficia de o nouă formă de bursă, și anume bursa de reziliență. Ligia Deca, ministrul Educației, a dezvăluit faptul că această inițiativă are ca obiectiv stimularea elevilor cu rezultate medii să-și îmbunătățească performanțele școlare.  

Ministerul Educației lansează bursa de reziliență 

Conform noilor reglementări, bursa de reziliență va avea o valoare lunară de 300 de lei și va fi acordată elevilor care au obținut o medie anuală de cel puțin 7 și se situează în primii 30% din

clasă în ceea ce privește performanțele școlare, notează Antena3CNN. Această măsură vine în sprijinul încurajării și recunoașterii eforturilor depuse de către elevi în vederea obținerii unor rezultate academice bune, promovând astfel un climat de excelență în învățământul românesc.

Citește și: Elevii vor primi o nouă bursă în anul 2024-2025. Anunțul a fost făcut de către Ligia Deca

Potrivit sursei menționate anterior, elevii care, deși nu ating criteriile riguroase pentru obținerea burselor de merit, demonstrează o voință și o abilitate de a depăși provocările și de a-și îmbunătăți performanțele școlare, obținând medii

de peste 7, vor fi eligibili pentru bursa de reziliență. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În cadrul procesului de acordare a burselor, există și alte aspecte cruciale ce trebuie luate în considerare. Conform Edupedu, un factor determinant este reprezentat de absențele acumulate de elevi. Se precizează că elevii care înregistrează zece absențe vor fi automat excluși din lista de candidați eligibili pentru orice categorie de burse, fie ele de excelență, de merit, de reziliență, sociale sau tehnologice.

În contextul sistemului de învățământ din România, se estimează că numărul total al elevilor se ridică la aproximativ 3.000.000.

Care este valoarea bursei sociale pentru elevi în 2024?

În anul școlar 2023-2024, România a asistat la o revoluție în sistemul de acordare a burselor școlare, reflectând angajamentul profund al guvernului în sprijinirea accesului egal la educație pentru toți elevii, indiferent de circumstanțele lor sociale sau financiare.

Noile schimbări și îmbunătățiri aduse metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobate prin ordinul de ministru nr. 6.238/08.09.2023, au redefinit paradigma în domeniu și au consolidat sprijinul pentru elevii defavorizați și recunoașterea excelenței academice.

Citește și: Schimbări la bursele de merit! Cine sunt elevii care vor primi burse în anul 2024 și de ce sume vor beneficia lunar

Una dintre cele mai importante componente ale acestui sistem este reprezentată de bursele sociale.

Acestea reprezintă un sprijin vital pentru elevii proveniți din medii dezavantajate socio-economic sau care se confruntă cu situații medicale speciale, oferindu-le o șansă reală de a-și continua studiile și de a-și dezvolta potențialul în ciuda obstacolelor pe care le întâmpină.

Conform  edu.ro, valoarea bursei sociale în anul școlar 2023-2024 este de 300 de lei lunar. Acest sprijin financiar este esențial pentru mulți elevi și familiile lor, ajutându-i să facă față costurilor legate de educație, cum ar fi materialele școlare sau taxele școlare.