Vești bune pentru acești angajați! Se încasează salariile mai devreme în aprilie

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 31 mar 2023, 10:08

Salariile intră mai devreme în aprilie

Sursa: PixaBay

Salariile de pe luna martie ale profesorilor vor fi încasate mai devreme decât se stabilise inițial. Decizia a venit după ce ziua de salariu pica în Vinerea Mare, zi care este nelucrătoare.

Vești bune pentru profesori! Salariile intră mai devreme în aprilie, înainte de Paște, pentru aproape 300.000

de bugetari.

Salariile intră mai devreme în aprilie

Salariile pe luna martie 2023 pentru profesori și subordonați ai Ministerului Educației vor intra în conturile angajaților pe 11 aprilie, cu trei zile înainte de ziua de salariu, având în vedere că pe 14 aprilie este Vinerea Mare, zi declarată nelucrătoare. Ordinul a fost emis de ministrul Finanțelor, conform  Edupedu.ro.

Citește și: Salariul minim pe economie crește în România, din nou. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Ordinul Ministerului de Finanțe va fi publicat în Monitorul Oficial, iar măsura se aplică pentru 295 de mii de angajați.

S-au aprobat noile legi ale Educației

Începând cu anul 2027, se va schimba admiterea pentru liceu. În primă fază, elevii vor susține Evaluarea Națională, după care vor susține un examen separat, special pentru admiterea la liceu.

Liceele care întâmpină o concurență mare vor putea să facă un examen personal pentru 60% dintre locuri și cu subiecte făcute de Ministerul Educației. Toate examenele se susțin în aceeași zi, la aceeași oră. 

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Citește și: Fără examene noi în admiterea la liceu și creșteri salariale progresive pentru profesori! Ce modificări se cer în legea educației

În cazul examenului de Bacalaureat, elevii de la profilul uman vor da examen la matematică, iar cei de la real vor da examen la istorie. Pe lângă asta, se vor susține două probe orale pentru limbi străine la Bacalaureat. Așadar, se vor susține, în total, șapte probe:

 

  • limba Română (scris și oral)
  • proba obligatorie a profilului
  • proba la alegere pentru elevi
  • competențe digitale
  • limba maternă (scris și oral).

 

Va fi amânat examenul de BAC 2023 pentru clasa a 12-a? Anunț important pentru elevi

Pentru a nu fi stresați vara, liceenii vor putea să dea toate probele orale și de competențe în cursul anului școlar. 

Deși s-a promis că un profesor debutant va beneficia de salariul mediu pe economie, promisiunea s-a transferat altui minister.

Va urma dezbaterea parlamentară în procedură de urgență. Liderii coaliției au garantat aprobarea legilor educației până în luna iunie, pentru a putea fi în vigoare începând cu anul școlar următor.