Se dau câte 600 de lei de persoană! Intră în vigoare din aprilie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 mar 2023, 15:58

Începând cu luna aprilie 2023, valoarea tichetului de creșă va crește.

Ministerul Muncii a anunțat că valoarea tichetului de creșă va ajunge la 600 de lei, începând cu

luna aprilie 2023.

Crește valoarea tichetului de creșă

Potrivit Ministerului Muncii: „Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”.

Citește și: Cine sunt românii care se pot pensiona mai devreme. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru pensionarea anticipată

Aceiași valoare va fi aplicată și pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023. 

Se poate discuta de o indexare a valorii tichetului cu 300 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit  Ordinului MMSS nr. 1.306/2022. 

Astfel, trebuie să menționăm că la Parlament a fost înregistrată recent o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă, ca

excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora, ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajatorilor de a acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Mai exact  deși se indexează anual valoarea acestui

tichet, practic, el nu este acordat, susțin parlamentarii care au venit cu propunerea. Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă. 

Impozitul pe salarii s-ar putea să crească

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, a declarat joi, 9 martie 2023, că un grup de lucru în ceea ce privește salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale având ca scop transpunerea directivei europene în legislaţia naţională. În momentul de față, se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că în țara noastră „nu calculează nimeni salariul median în mod oficial”.

Citește și: Ce trebuie să luați în considerare atunci când cumpărați cadouri pentru nou născuți?

LIVE TEXT Ziua 388 de război în Ucraina. Rusia ar putea extinde recrutările de soldați. Kremlinul neagă atrocitățile din război și spune că mandatul de arestare pentru Putin este „nul”

Secretarul de stat a declarat că potrivit studiului „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”: „Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecția Muncii sau instituţii din afara ministerului precum Institutul Național de Statistică.

Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial. Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante – şi, implicit, în această situație, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”.         

Sursă: avocatnet.ro

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.