Variola maimuței, declarată urgență de sănătate publică în Africa. Virusul se răspândește cu viteză

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 aug 2024, 14:42

Variola maimuței a apărut din nou. O nouă tulpină sperie autoritățile din Africa

Sursa: Profimedia

Mpox, cunoscută sub denumirea de „variola maimuței”, a fost declarată urgență de sănătate publică în Africa, după ce o nouă tulpină a virusului se răspândește cu viteză.

Oamenii de știință din cadrul acestui organism sunt profund îngrijorați de viteza alarmantă cu care o nouă tulpină a virusului s-a răspândit în regiune, astfel că au numit-o urgență de sănătate. 

Citește și: Variola maimuței primește altă denumire. Care este noul nume și de ce s-a decis acest lucru

Variola maimuței se răspândește cu viteză în Africa

De la începutul acestui an, Republica Democrată Congo a înregistrat peste 13.700

de cazuri și 450 de decese, conform unui raport publicat de BBC.

Virusul, care poate provoca leziuni severe pe întregul corp, s-a extins rapid și în alte țări africane, inclusiv în Burundi, Republica Centrafricană (CAR), Kenya și Rwanda. În fața acestei amenințări, declararea unei urgențe de sănătate publică are ca scop facilitarea coordonării răspunsului guvernelor africane și potențialul creșterii fluxului de provizii medicale și ajutoare în zonele afectate.

În plus, această situație este monitorizată cu atenție și de către autoritățile de sănătate publică din afara Africii, care evaluează riscul ca focarul să se extindă pe alte continente. La 29 iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a emis o declarație prin care subliniază că riscul de apariție a virusului mpox în Europa este „foarte scăzut”.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Ce este mpox și cum se răspândește

Mpox se răspândește de la animale la oameni și între oameni prin contactul apropiat cu o persoană infectată, inclusiv prin contact sexual, piele pe piele și prin aer. Simptomele includ febră, dureri musculare și și leziuni pe tot corpul. În absența unui tratament adecvat, boala poate fi fatală.

Citește și: Oamenii de știință francezi au readus la viață un virus zombie, înghețat de aproximativ 48.500 de ani. Acesta se află sub un lac înghețat, în Rusia

Există două tulpini principale ale virusului mpox. Prima, mai ușoară, a provocat focarul global din 2022 care a afectat Europa, Australia, SUA și alte țări, răspândindu-se în principal prin contact sexual. Cea de-a doua tulpină, mai mortală și endemică în Africa centrală, este responsabilă pentru varianta nou descoperită recent în Congo.

Deși există trei vaccinuri disponibile, acestea sunt administrate de obicei doar persoanelor cu risc sau celor care au fost în contact strâns cu o persoană infectată.