Vaccinul anti-COVID Moderna ajunge şi în România, miercuri. Cu ce diferă faţă de cel de la Pfizer?

,
vaccin moderna
Vaccinul Moderna ajunge miercuri in Romania

Prima tranşă din vaccinul Moderna, împotriva coronavirusului, va fi transportată în România în această săptămână.


In articol:

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus este în plină desfăşurare în ţara noastră. Deşi imunizarea nu a ajuns încă la populaţia generală, vaccinul de la Pfizer nu va mai fi singura opţiune a românilor.

În această săptămână vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de cei de la Moderna urmează să fie livrat în România.

Când ajunge vaccinul Moderna în România

Miercuri, 13 ianuarie, prima tranșă de vaccin Moderna, va ajunge la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Este vorba de 14.000 de doze.  Transportul va fi asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Dozele de vaccin se vor depozita la Centrul Național de Stocare, urmând să fie distribuite în centrele de vaccinare din ţară.

Se recomandă ca vaccinul Moderna să fie adiministrat în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.

Diferenţa dintre vaccinurile Pfizer şi Moderna 

Cele două vaccinuri anti-COVID disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.

Eficienţa lor este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, dacă previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Ambele vaccinuri se bazează pe o tehnologie care învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, numită ARN mesager.

Anticorpii devin pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. 

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular.

Ambele vaccinuri necesită două administrări. Pentru Pfizer, a doua doză se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Citeste si: Motivul pentru care directorul companiei Pfizer nu s-a vaccinat încă anti-Covid-19: „Am 59 de ani și...”

Cine se poate vaccina?

Vaccinul Comirnaty Pfizer este aprobat începând cu vârsta de 16 ani, iar vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Citeste si: Persoanele care refuză vaccinarea vor fi discriminate? Răspunsul lui Raed Arafat

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează. Studiile nu arată, însă, că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Se

recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile.

Citeste si: Vaccinarea începe în aprilie pentru populaţia generală! Ce a declarat Valeriu Gheorghiță

 

Citește-ne pe
Citește și:

Carantină directă pentru români, din 12 februarie. Unde se aplică măsura?

VIDEO Premierul Florin Cîţu, despre cazul bărbatului decedat la Piteşti: 'I-am cerut ministrului de Interne o anchetă foarte rapidă'

Clasament Survivor România 2021. O concurentă nouă ajunge pe locul 1 în topul eficacității. Pe ce loc au ajuns Zanni și Jador

Simona Halep declară că se va vaccina anti-COVID

Testul care îți spune în 10 secunde dacă ai COVID-19. Unde există și când ar putea fi achizitionat?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies