URAGANUL SANDY face ravagii. Situatie fara precedent in ultimii 50 de ani FOTO si VIDEO

URAGANUL SANDY face ravagii. Situatie fara precedent in ultimii 50 de ani FOTO si VIDEO

Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite in regiunea Statului New Jersey, la New York apele inundand strazile Manhattanului, arzand transformatoare si lasand orasul in intuneric - situatie fara precedent in ultimii 50 de ani.

Autoritatile au inchis tunelurile dinspre Manhattan si mai multe poduri, iar curentul electric a fost intrerupt intentionat in toata partea sudica, incluzand centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa, iar statiile de metrou au fost inundate.

Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata pe teritoriul statului New York. In Queens, un barbat in varsta de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din radacini.

Aeroportul Laguardia a fost inchis complet, iar JFK a operat la limita foarte redusa, existand pericolul ca pistele sa fie inundate.

Mii de persoane ramase fara curent electric au iesit pe strazi in New York City, nevenindu-le sa creada ochilor: strazi complet inundate, masini partial sub apa iar cladirile complet in intuneric. Situatia este fara precedent in ultimii 50 de ani. Singura data cand s-a mai intamplat ca strazile Manhattanului sa fie inundate de apele oceanului a fost in 1960, cand uraganul Donna a adus o crestere a nivelului apelor de trei metri. De aceasta data, insa, nivelul apelor care inconjoara Manhattanul ar fi crescut cu peste patru metri, un record istoric.

In paralel cu inundatiile, rafale de vant extrem de puternice au continuat sa sufle pe tot cuprinsul noptii, facand foarte dificila orice interventie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane ramase blocate de ape. Mii de persoane au cautat refugiu la adaposturile puse la dispozitie de autoritati, dar majoritatea populatiei din zonele expuse ca nu a reusit inca sa se refugieze din calea apelor, fie pentru ca nu a luat in serios avertismentele, fie pentru ca nu a avut timp: apele au inceput sa se ridice brusc in jurul orei 20.00, cand centrul uraganului a atins tarmul, impinse si de mareea cauzata de luna plina.


Compania de Transporturi Publice MTA a anuntat ca va face o evaluare, marti, a distrugerilor cauzate la tuneluri si liniile de metrou, existand temeri ca metroul nu va putea fi repus in functiune timp de o saptamana, fapt ce ar imobiliza practic o buna parte din populatie si forta de munca a orasului.

O macara aflata la varful celei mai inalte cladiri rezidentiale aflate in constructie in Manhattan s-a frant in doua, bratul de aproximativ zece metri ramanand suspendat la 200 de metri in aer si existand pericolul sa se rupa si sa cada in mijlocul strazii.

Intr-o interventie televizata la ora 22.00 (04.00 ora Romaniei), primarul New York-ului Michael Bloomberg a informat populatia ca apele vor incepe sa se retraga in jurul miezului noptii, dar transporturile, scolile si activitatile publice vor ramane inchise marti.


Si in New Jersey regiuni extinse au fost inundate, inclusiv zone rezidentiale intens populate, gari ale trenurilor care comunica cu Manhattanul.

Este de apreciat ca nivelul pagubelor va fi foarte ridicat. Marti dimineata si in cursul zilelor urmatoare se va putea face o evaluare, deocamdata insa uraganul este inca in plina forta cu rafale de vant extrem de intense pe durata noptii. ( sursa Mediafax )

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate