Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să se aștepte Românii

Author: Diana Ghita
Actualizat: 23 apr 2024, 11:38

Când vine norul de praf peste România

Sursa: Unsplash

De astăzi, curenții de aer aduc o cantitate semnificativă de praf saharian în țara noastră, iar acesta va dispărea abia din a doua jumătate a zilei de miercuri.

Norul de praf saharian care se abate peste țara noastră a fost făcut de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie, care au explicat care este cauza principală a producerii acestui fenomen.

Valul de praf saharian vine zilele acestea peste România 

Praful depus se va vedea cu ochiul liber în regiunile și perioadele în care va ploua. Însă, miercuri după-amiază, curenții vor duce norul spre nord-est, astfel, acesta își va schimba rapid traiectoria și va ieși din aria țării noastre.

„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM.

Citește și: Un val de praf saharian amenință România! Acest fenomen va fi însoțit de temperaturi record în mai multe zone ale țării

Aceasta nu este prima dată când masa de aer cu particule de nisip din Africa ajunge în Europa și, respectiv, în România. Însă medicii de la Spitalul „Victor Babeș” le recomandă oamenilor să nu se expună prea mult în aceste zile sau să folosească măști de protecție, întrucât nisipul adus de masa de aer conține mercur, granule de fosfor, magneziu, fier și calciu. Acestea sunt niște elemente nocive care ne pot afecta sănătatea.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cum afectează sănătatea valul de praf saharian

Odată ajunse pe căile respiratorii, particulele de praf activează macrofagele, care au un rol important în sistemul imunitar. Acestea reprezintă o subcategorie de globule din sânge, care, odată activate, eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care afectează plămânii și provoacă diverse probleme respiratorii.

„Am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”,  au

explicat medicii, conform Doctor de Bine.

Citește și: Un val de praf saharian traversează România! Care au fost cele mai afectate zone

De asemenea, praful inhalat poate genera și probleme ale aparatului cardiovascular. Conform unor studii toxicologice, prezentate de sursa citată, particulele de nisip pot genera leziuni la nivelul plămânilor și afecțiuni inflamatorii, iar oamenii cu boli pulmonare pot suferi simptome foarte severe, întrucât sunt mai sensibili. 

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!