Un nou cutremur în România, luni. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Autor: Diana Tilă

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului(INFP) informează că un nou cutremur s-a produs în Gorj.

Un nou cutremur a avut loc în România, astăzi, 20 martie. Cutremurul a avut loc la scurt timp după ora 14:00 și a avut loc la o adâncime de 16.1 km.

Citește și: Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Un nou cutremur în România, luni. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Seismul s-a înregistrat luni, 20 martie,  la ora 14:02, în zona Oltenia, Gorj.

Cutremurul a avut magnitudinea 4.9 grade, la adâncimea de 16.1 km și s-a produs la 19.5 km NV de Targu Jiu, 64.0 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70.1 km S de Hunedoara, 84.7 km S de Deva, 94.2 km E de Resita.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cutremur cu magnitudine de peste șapte grade! Unde a avut loc și ce pagube s-au produs

Ce spun specialiștii INFP

"Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice.

Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie",   au precizat   specialiștii INFP.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în trecut că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

Citește și: Cutremur, luni, în România. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”,   au explicat specialiștii de la INCDFP.