Un celebru artist A INCETAT DIN VIATA! A incantat MILIOANE de oameni cu muzica lui FOTO

Un celebru artist A INCETAT DIN VIATA! A incantat MILIOANE de oameni cu muzica lui FOTO

Intreaga lume a muzicii este in doliu!

Pianistul american Harvey Lavan Cliburn, care a castigat in plin Razboi Rece prestigiosul concurs international Ceaikovski de la Moscova si a carui muzica a trecut dincolo de deceniile de infruntari dintre Est si Vest, a murit miercuri, la varsta de 78 de ani, au anuntat membrii fundatiei sale.

"A murit linistit la el acasa, inconjurat de cei apropiati, la Forth Worth, din Texas", a anuntat, miercuri, Fundatia Cliburn. Muzicianul american anuntase in august 2012 ca a fost diagnosticat cu cancer osos in stadiu terminal.

Harvey Lavan Cliburn a devenit celebru atunci cand a castigat, in 1958, prima editie a concursului international de pian P. I. Ceaikovski de la Moscova , organizat pentru a demonstra asa-zisa superioritate culturala a Uniunii Sovietice, devenind astfel un ambasador cultural renumit, intr-o perioada marcata de tensiuni ideologice si de amenintari nucleare.

La revenirea pe solul american, tanarul muzician, pe atunci in varsta de 23 de ani, a fost primit ca un erou, stergand temporar umilinta suferita de Washington dupa lansarea reusita cu cateva luni mai devreme de catre URSS a primului satelit artificial, Sputnik.

Harvey "Van" Cliburn l-a invitat apoi pe Kiril Kondrasin, dirijorul rus cu care a concertat la Moscova, pentru o serie de reprezentatii in Statele Unite, la Carnegie Hall din New York, dar si in Philadelphia si Washington.

Cei doi muzicieni au inregistrat, cu ocazia acelei vizite, "Concertul pentru pian Nr. 1" de Ceaikovski, devenit apoi primul album de muzica clasica care a castigat discul de platina si s-a vandut in peste 3 milioane de exemplare.

Cliburn a mers apoi cu regularitate in Uniunea Sovietica, din 1960 pana in 1972, concertand de fiecare data cu salile pline si contribuind la estomparea diferentelor ideologice dintre cele doua tari.

Pianistul a concertat in fata tuturor presedintilor americani incepand cu Harry S. Truman (1945 - 1953) si a sustinut un concert memorabil la Casa Alba in fata presedintilor Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, in 1987, la sfarsitul Razboiului Rece.

Nascut in Shreveport, in Luisiana, pe 12 iulie 1934, Harvey Cliburn a inceput sa studieze pianul la varsta de trei ani alaturi de mama sa, Rildia Bee O'Bryan Cliburn, o fosta eleva a lui Arthur Friedman, un muzician care studiase pianul cu Franz Liszt. Harvey Lavan Cliburn a studiat apoi pianul la celebra Juilliard School din New York, specializandu-se in interpretarea concertelor pentru pian compuse de Ceakovski si S. Rahmaninov.

Cliburn, un tanar muzician talentat, a inceput sa cante alaturi de o orchestra inca de la varsta de 12 ani, la Houston. La 20 de ani, a castigat prestigiosul concurs Leventritt.


Sursa: Mediafax.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate