Ultimele imagini cu Elena și Nicolae Ceaușescu în viață. Ce s-a întâmplat în ziua în care cei doi soți au fost executați

Author: Catalina Giol
Actualizat: 20 sep 2022, 06:55

Anul acesta de Crăciun se împlinesc 33 de ani de la moartea soților Ceaușescu. Procesul și implicit execuția cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, din data de 25 ianuarie 1989, au fost difuzate la scurt timp de la momentul evenimentului la Televiziunea Națională. Iată care sunt ultimele imagini cu președintele Republicii Socialiste Române și soția acestuia.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în urmă cu aproape 33 de ani, ca răspuns la Revoluția de la 1989, începută la data de 16 decembrie și încheiată la 25 decembrie, chiar în ziua execuției. Sentința prin care cei doi urmau să fie executați a fost anunțată de instanța încropită la Târgoviște în aceeași zi, la ora 14:15, iar procesul în sine a fost dus la capăt la 5 minute după aceasta.

Ultimele imagini cu Elena și Nicolae Ceaușescu

Ce s-a întâmplat înainte de ziua execuției

Revoluția de la 1989 a început la data de 16 decembrie la Timișoara, iar apoi s-a răspândit în tot restul României. Din cauza tensiunilor puternice pe care soții Ceaușescu le simțeau încă din prima zi a începerii revoltelor, aceștia au decis să părăsească capitala.

La data de 22 decembrie 1989 cuplul a decis să fugă din București într-un elicopter, împreună cu două persoane de încredere: Manea Mănescu și Emil Bobu. Aparatul de zbor a fost pilotat de Vasile Maluțan, iar la bordul elicopterului se mai aflau copilotul Mihai Ștefan, mecanicul Stelian Drăgoi și doi ofițeri de la Direcția a 5-a a Securității.

Citeste si: Ce avea Elena Ceaușescu în gură, când a fost ucisă? Medicii au găsit detaliul abia la deshumare

Destinația către care se îndreptau soții Ceaușescu era reședința personală de la Snagov, la care au ajuns în jurul orei 12, însă la scurt timp au plecat din nou, de data asta către Târgoviște. În apropiere de localitatea Boteni armata a trimis mesaje pilotului aparatului de zbor prin care li se cerea aterizarea forțată. În jurul șoselei București-Târgoviște elicopterul a fost abandonat.  La scurt timp Elena și Nicolae Ceaușescu au fost găsiți, percheziționați și arestați de revoluționari.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Procesul și sentința soților Ceaușescu

Procesul Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu a avut loc la data de 25 decembrie 1989, câteva zile mai târziu de la momentul arestării acestora. Procesul a început în jurul orei 13:20 și s-a încheiat o oră și ceva mai târziu la 14:40.

Cu doar 5 minute mai târziu concluzia se face publică și sentința de condamnare la moarte este pronunțată.

Cuplul este legat și dus cu forța către locul în care urma să se întâmple execuția, moment în care șeful de stat al Republicii Socialiste Române se opune practicilor revoluționarilor spunând: „ Puteam fi împușcați fără mascarada asta”. Elena Ceaușescu își exprimă de asemenea opinia împotriva sentinței primite și declară că are o doleanță privind execuția sa, și anume ca aceasta să fie făcută doar în același timp cu execuția soțului său: „Împreună am

luptat, să murim împreună!”.

Urmările execuției cuplului Ceaușescu

Moartea soților Ceaușescu a fost făcută publică la scurt timp după încheierea evenimentului, prin intermediul Televiziunii Naționale. Postul de televiziune a prezentat imagini și fragmente de film atât de la procesul juridic al cuplului, cât și din timpul execuției propriu-zise. Pe lângă acestea, Televiziunea Română a făcut public și un comunicat de presă în care erau prezentate toate detaliile evenimentului din 25 decembrie 1989. Una dintre cele mai importante urmări ale execuției Elenei și lui Nicolae Ceaușescu a fost abolirea sentinței cu moartea în România.

Citeste si: Are Teodor Meleșcanu vreo legătură cu sinuciderea lui Marin Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu? Politicianul a lămurit misterul!

Cadavrele celor doi soți au fost duse cu un elicopter al armatei la Stadionul Ghencea unde au rămas pentru aproximativ 24 de ore. A doua zi, acestea au fost mutate la Spitalul Militar Central, unde au fost depozitate pentru puțin timp la morgă. După scurt timp, trupurile neînsuflețite au fost transportate către Cimitirul Ghencea unde a urmat procesul de înmormântare a acestora în secret.

 

Sursă: tvr.rofanatik.ro     mediafax.ro