Traiul în România, din ce în ce mai scump. De ce sumă de bani impresionantă are nevoie o familie cu doi copii pentru un trai decent

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 oct 2022, 16:05

Traiul în România, din ce în ce mai scump. De ce sumă de bani impresionantă are nevoie o familie cu doi copii, pentru un trai decent

Sursa: Dreamstime

Suma de bani de care are nevoie o familie din România pentru a trăi decent este cu aproximativ 20% mai mare față de cea de care era nevoie în aceeași perioadă a anului trecut, iar aici vorbim de un trai decent pentru o familie cu doi copii.

O familie cu doi copii a trebuit să scoată din buzunar, în luna septembrie a anului 2022, cu 19,7% mai mul t față de luna septembrie a anului 2021, pentru cheltuielile care să asigure un trai decent.

O familie cu doi copii are nevoie de aproximativ 9.000 de lei pe lună pentru un trai decent

Conform unui raport al Fundației Friedrich Elbert România și Syndex România, o familie din România are nevoie de 8.659

de lei în fiecare lună, pentru a achiziționa cele necesare unui trai decent. Suma este cu 19,7% mai mare decât suma necesară anului trecut, tot în luna septembrie.

Calcularea sumelor necesare s-a făcut în funcție de prețurile care au fost comunicate de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie a anului 2022, în comparație cu luna septembrie a anului 2021.

Conform raportului „Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României”, situația se prezintă astfel:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

  • - 659 de lei în fiecare lună pentru doi adulți și doi copii,
  • - 112 lei în fiecare lună pentru doi adulți și un copil,

Citeste si: Cât costă încălzirea locuinței în 2022. ,,Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%.”

  • - 332 de lei în fiecare lună pentru doi adulți,
  • - 275 de lei în fiecare lună pentru o singură persoană.

Sumele alcătuiesc toate cheltuielile necesare și de bun simț

Sumele la care s-a ajuns nu includ doar alimentele de bază necesare traiului decent, ci și: îmbrăcămintea, încălțămintea, igiena personală, sănătatea, educația, transportul, activitățile de recreere, comunicațiile, dar și cheltuielile neprevăzute care pot apărea oricând.

„Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru capitolele (1) Alimentație (+18,8%), (2) Îmbrăcăminte și încălțăminte (+20,9%), (3) Locuința (+31,2%), (5) Cheltuieli cu locuința (+34,0%).

Chiar dacă eliminăm efectul capitolul 5 (cheltuieli cu locuința) — creșterea dobânzilor are un impact puternic asupra costului locuinței și, prin urmare, asupra valorii întregului coș- valoarea de ansamblu a coșului a crescut cu peste 16%”, este menționat, conform raportului menționat anterior.

Citeste si: Românii primesc 500 de lei în fiecare lună, direct în cont. Care sunt pașii ce trebuie urmați

Conform raportului, cheltuielile au fost împărțite după cum urmează:

  1. Alimentație- 1898 lei,
  2. Îmbrăcăminte și încălțăminte- 853 lei,
  3. Locuința- 2.273 lei,
  4. Dotarea locuinței- 246 lei,
  5. Cheltuieli cu locuința- 739 lei,
  6. Produse de uz casnic și igienă personală- 274 lei,
  7. Servicii- 563 lei,
  8. Educație și cultură- 641 lei,
  9. Îngrijirea sănătății- 132 lei,
  10. Recreere și vacanță- 253 lei,
  11. Fondul de economii al familiei- 787 de lei.

În luna septembrie a anului 2021, pentru toate acestea, o familie cu doi copii trebuia să scoată din buzunar suma de 7.233 de lei,  în timp, ce anul acesta, a trebuit să plătească suma de 8.659 de lei.