Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sf. Pantelimon 2025: Ce NU ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare creștină

Autor: Cristina Mocanu

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sf. Pantelimon 2025

Sursa: shutterstock.com

Ce este interzis să faci pe data de 27 iulie 2025, de sărbătoarea Sfântului Pantelimon 2025?

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon pe data de 27 iulie 2025. În această zi, este bine să respecți o serie de tradiții și obiceiuri. Care sunt cele mai cunoscute superstiții în popor?

Tradiții și superstiții de Sf Pantelimon 2025

Sf Pantelimon este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 iulie, acesta fiind considerat protectorul medicilor și este numit și „doctor fără de arginți” ceea ce înseamnă că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din munca lui și nu cerea de la nimeni să-i

plătească pentru binefacerile făcute. Se spune că de ziua Sfântului, cerbul iese din apa care începe să se răcească treptat, iar frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara trece încet lăsând loc toamnei să își facă simțită prezența.

Pe data de 27 iulie, creștinii ortodocși se duc la biserică să se roage pentru sănătatea celor dragi, dar și a dușmanilor și nu în ultimul rând pentru bunăstarea lor.

 Tot în această zi este bine să împarți alimente persoanelor necăjite, iar persoanele bolnave trebuie îngrijite exact cum făcea și Sfântul, fără a cere bani.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Pantelimon 2025: Acesta este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor

 De ziua Sfântului Pantelimon este bine să mănânci porumb fiert și dovlecei pentru a putea fi viguros pe perioada iernii.

Tot azi, creștinii aleg să împartă cât mai multe fructe pentru că poamele să nu fie viermănoase în anul care vine.

Citește și: FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”

Citește si: Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș

Ce NU ai voie să faci de ziua Sfântului Pantelimon 2025?

De ziua Sfântului Pantelimon nu ai voie să lucrezi pentru că altfel riști să te îmbolnăvești de ciumă, dar și să ai parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie. De asemenea, azi nu este bine să te cerți cu persoanele apropiate pentru a nu îl supăra pe Sfânt.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Pantelimon 2025: Acesta este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor

Rugăciunea pe care este bine să o citești de ziua Sfântului Pantelimon

„O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupești şi sufletești de care suferim.

Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorințe şi împătimire de lucrurile trecătoare pamântești – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputințele şi pentru datoriile noastre – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ținerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saț, în nereţinere, în desfătare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deșartă şi de cea săvârșită cu judecată – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase... Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deșarte, al cuvintelor rele, defăimătoare. Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârșirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care ușor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuințele acestei lumi – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduiește-ne, o, Milostive! Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înțelegere, înțelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voința noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu dorește şi nu este în măsură să conștientizeze atât moartea şi suferința veșnică a păcătoșilor, cât şi Fericirile Împărăției Cerești, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduiește-ne. Ne doare totul în noi. În neputință este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputință este trupul nostru cu toate mădularele lui.

Tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputințelor, ci tămăduiește-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulțumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.”