Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Pantelimon 2025: Acesta este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor

Autor: Cristina Mocanu

Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Pantelimon 2025

Sursa: shutterstock.com

Când este sărbătorit în 2025 Sfântul Pantelimon? Acesta este ocrotitorul medicilor.

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai apreciați Sfinți din calendarul ortodox. Acesta este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor

Cine a fost Sfântul Pantelimon?

Sfântul Pantelimon este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 iulie, iar în acest an data rămâne neschimbată și cade într-o zi de duminică. Este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, dar mai ales pentru cei care activează în domeniul medical, acesta fiind ocrotitorul medicilor, dar și tămăduitor al bolnavilor.

Sfântul Pantelimon s-a născut în Nicomidia, o provincie romană situată în Asia Mică, în timpul domniei împăratului păgân Maximian, la naștere primind numele Pantoleon care înseamnă „cu totul leu, voinic”, pentru că tatăl său, Eustoghie, era senator la curtea împăratului Maximian și se închina zeilor. Totuși, mama sa, Evula era creștină și îl iubea pe Hristos în taină pentru că la acea vreme toți creștinii erau persecutați, iar la puțin timp după nașterea lui Pantoleon aceasta a murit.

Citește și: Când este sărbătorit ocrotitorul persoanelor bolnave, Sfântul Pantelimon! Calendar ortodox iulie 2025

Sfântul a reușit să termine cu succes școala de medicină la Nicomidia și a fost încredințat renumitului medic Eufrosin, iar la scurt timp a devenit medicul personal al regelui.

Sfântul reușește să învie un copil care a fost mușcat de o năpârcă, iar după asta se botează și devine creștin

Medicii de la acea vreme, devenind invidioși i-au spus regelui că acesta este creștin, iar Pantoleon nu a negat acest lucru, iar din acel moment a început torturarea sa.

În timp ce își spunea ultima rugăciune, s-a auzit un glas de sus care a spus: "Slujitor credincios, dorința ta va fi acum împlinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor.

De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon". Se spune că atunci când i-a fost tăiat capul în loc de sânge a curs lapte, iar copacul de care a fost atârnat a începu să dea roade multe.

Citește și: Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"

Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

Sfântul Pantelimon este cinstit nu doar în România ci în întreaga lume ortodoxă.

Rugăciunea care se spune de ziua Sfântului Pantelimon pentru vindecarea bolilor

„O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupești şi sufletești de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de dorințe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământești – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputințele şi pentru datoriile noastre – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ținerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saț, în nereţinere, în desfătare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deșartă şi de cea săvârșită cu judecată – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase... Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deșarte, al cuvintelor rele, defăimătoare. Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârșirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf Ilie 2025: De ce nu este bine să consumi mere până la data de 20 iulie

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care ușor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuințele acestei lumi – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduiește-ne, o, Milostive! Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înțelegere, înțelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voința noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu dorește şi nu este în măsură să conștientizeze atât moartea şi suferința veșnică a păcătoșilor, cât şi Fericirile Împărăției Cerești, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduiește-ne. Ne doare totul în noi. În neputință este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputință este trupul nostru cu toate mădularele lui.

Tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginți, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputințelor, ci tămăduiește-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulțimi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.”