Tradiții și obiceiuri de Ziua Morților: ce e bine să dai de pomană, ce nu trebuie să faci astăzi sub nicio formă

,
Luminația sau Ziua Morților
Așa arată un cimitir de Ziua Morților

Credincioșii sărbătoresc astăzi Ziua Morților. Sărbătoarea este una foarte importantă, cunoscută și ca Sâmbăta Morților.


In articol:

Ziua Morților sau Luminația este sărbătoarea în care se spune că porțile dintre cele două lumi se deschid, iar morții pot veni să ne viziteze.

Credincioșii trebuie să aibă grijă de mormintele celor adormiți în această zi, să îi cinstească așa cum se cuvine, mergând la cimitir, curățând locurile de veci și aducând flori proaspete pentru a le înmiresma și împrospăta.

Ce nu trebuie să faci de Ziua Morților

Se spune că de Ziua Morților nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat mortul în timp ce era în viață, potrivit folclor-romanesc.ro.

Totodată, în această zi nu e bine să fii zgârcit sau egoist, fiindcă pomenirea morților înseamnă să îți iubești aproapele și să îl ocrotești. Așa că, dacă în această zi, îți cere cineva ajutorul, ar fi bine să i-l dai.

În Transilvania, datorită tradiției, Ziua Morților sau Luminația începe să se sărbătorească de pe 1 noiembrie, seara. Cimitirele încep să se lumineze de candele sau lumânări aprinse.

Luminația în Transilvania
Luminația în Transilvania[Sursa foto: adevarul.ro]

În această zi nu este bine să speli sau să muncești, potrivit credinței populare.

Următoarea sărbătoare importantă de după Ziua Morților din calendarul ortodox este cea a Sfinților Mihail și Gavriil, care se serbează pe 8 noiembrie.

Ce să dai de pomană de Ziua Morților

De Ziua Morților e important să dai de pomană apă și băuturi. Se spune că morților le este sete, așa că unii credincioși duc inclusiv apă proaspătă la mormintele celor dragi adormiți. Se spune, în credința populară, că nu e bine să dai de pomană băuturi alcoolice înaintea unei mese calde în această zi.

E recomandat să dai de pomană orice în această zi, mai ales că trebuie să fii darnic de Ziua Morților. Mâncare, băutură, chiar și haine.

De Ziua Morților se poate și glumi în cimitir, fiind singura zi în care se permite acest lucru. Se poate face acest lucru deoarece reîntâlnirea dintre morți și vii este motiv de bucurie.

În credința populară a românilor mai avem parte de o noapte a celor adormiți, cea de 29 spre 30 noiembrie, denumită și Noaptea Sfântului Andrei. Se spune că în această noapte apar strigoii, iar credincioșii se apără de spiritele rele ungând ușile și ferestrele cu usturoi.

Citeste si: Rugaciune catre Sfanta Parascheva. E bine sa o rostesti seara

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când este sărbătorit Halloweenul românilor, sau Ziua Morților?

Va urma 'cea mai gravă recesiune' de la marea criză economică de acum 90 de ani - avertismentul FMI: 'Nicio ţară nu va scăpa neafectată'

Cele 5 alimente minune care te scapă rapid de grăsimea abdominală: Include-le în dieta ta de zi cu zi și vei vedea diferiența în scurt timp

La mulți ani Sfânta Anastasia. Mesaje, felicitări și urări deosebite

Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce se spune că se usucă plantele


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies