Când este sărbătorit Halloweenul românilor, sau Ziua Morților?

,
Ziua Morților
Când este sărbătorit Halloweenul românilor, sau Ziua Morților?

Ziua Morților este noaptea în care se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii merg să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.


In articol:

Potrivit legendelor populare, în prima zi de Brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze. 

Când este sărbătorit Halloweenul românilor, sau Ziua Morților?

Ziua Morților se sărbatoreste în fiecare an pe data de 2 noiembrie.

Calendarul ortodox marcheză ziua de 2 noiembrie ca zi de pomenire a morților. Toate sâmbetele din an sunt pentru pomenirea morților, însă – pe lângă acestea – trebuie să notăm încă două mari date în care pomenirea morților este specială: Sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului de sec, dar și sâmbăta dinaintea pogorârii Duhului Sfânt. În popor acestea se mai numesc și Moșii de vară și Moșii de iarnă.

În Biserica noastră mai există o sâmbătă a morților de toamnă, în care se face o pomenire generală a morților și care nu are o dată fixă. Sâmbăta morților de toamnă este, de obicei, între 26 octombrie și 8 noiembrie. Uneori această pomenire este fixată în sâmbăta lăsatului de sec de Crăciun, în sâmbăta dinaintea Sfântului Dimitirie sau în cele două sâmbete după Sf. Dimitrie.

Ziua Morților
Ziua Morților

Citeste si: Stare de urgență în perioada sărbătorilor de iarnă? Klaus Iohannis, declarații oficiale: "Ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului."

Sărbătorirea zilei Morților, în lumea apuseană, începe după vesperele din seara zilei de 1 noiembrie, iar în această zi toți creștinii obișnuiesc să cinstească și să îngrijească mormintele celor care nu mai sunt printre noi.

„Este o sarbatoare, cu ghilimele de rigoare, venită în Transilvania din spațiul catolic. Este de fapt ziua de 1 noiembrie, pentru catolici înseamna «Sărbătoarea Tuturor Sfinților» și au hotărât ca în această zi să-și aducă aminte de morții lor, de cei care au trecut în lumea veșnică. Pentru romani nu a fost foarte greu sa adopte o astfel de sarbatoare, pentru ca in spatiu romanesc cultul mortilor este deosebit de dezvoltat.

Sigur ca pentru noi amintirea celor plecati se face in tot postul Pastelui, dar culmineaza cu duminica Tomii. Acum 20-30 de ani, de exemplu, in satele mai indepartate de orasele din Transilvania nu se sarbatorea aceasta zi sau nu aveau loc evenimente in cimitir“,  a explicat Janeta Ciocan, muzeograf etnolog pentru emaramures.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

La mulți ani Sfânta Anastasia. Mesaje, felicitări și urări deosebite

Next level în industria pompelor funebre - înmormântarea eco: Sicrie din ciuperci

ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care Armata rusă va intra în forţă în ţara vecină cu noi

Mare sarbatoare pe 29 octombrie. Multe femei ii poarta numelei Sfintei mucenite Anastasia

Sărbătoare 5 noiembrie. Cine este pomenit în Calendarul ortodox

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies